Iskustva pirotskih škola u jednosmenskoj nastavi

Od prvog septembra, šestina škola u Srbiji organizovaće nastavu samo u prepodnevnoj smeni. Cilj Ministarstva prosvete je da se u narednih deset godina jednosmenski rad uvede u svih 1.200 škola. Tri pirotske škole tako rade već nekoliko godina i njihova iskustva su pozitivna jer, kažu, učenici postižu bolji uspeh.

Većina roditelja još nije upoznata sa planom uvođenja jednosmenskog rada u školama, a o tome nije raspravljao ni Savet.

Biljana Marinkov, članica Gradskog saveta roditelja, kaže da su o tome saznali iz medija:

„Ideja nije loša. S jedne strane, stvaraju se radne navike dece, s obzirom na to da će imati ustaljeni režim rada. S druge strane, mora se razmišljati o kapacitetima i o kvalitetu vremena koje će provoditi u toku tog jednosmenskog i produženog dela dok su roditelji na poslu.”

U Tehničkoj školi, koja je prva od svih pirotskih škola, pre desetak godina uvela jednosmenski rad, imaju pozitivna iskustva.

„Učenici imaju dovoljno vremena za dodatnu, dopunsku, pripremnu, konsultativnu nastavu i rad sekcija, a u popodnevnim satima, najbolje se organizuju takmičari i priprema za takmičenje”, ističe Bratislav Dimitrijević, pedagog u Tehničkoj školi. „Ovih desetak godina nama se uspeh poboljšao.”

Nastava samo u prvoj smeni najbolja je za psihički i fizički razvoj dece, smatra Tamara Kutlešić Stančić, psiholog u pirotskoj gimnaziji:

„Cirkadijalni ritmovi koji su veoma bitni za zdravlje organizma čuvaju se tako što se svakodnevno ponavlja isti obrazac, a jednosmenski rad upravo to dozvoljava. U psihičkom smislu vrlo je bitno da dete ima radnu naviku da planira neke aktivnosti, što je zaista moguće ukoliko se radi u jednoj smeni.”

Velika prednost jednosmenskog rada je i bezbednost učenika, jer se đaci po danu vraćaju kući, a ostaje im vremena za porodicu i sport. U tri od deset pirotskih škola već postoji jednosmenski rad, a najveća prepreka da se uvede u ostale je nedostatak prostora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи