Kruševljani osvojili šest medalja na Specijalnoj olimpijadi

Svetske igre Specijalne olimpijade su najveći sportski događaj ove godine na planeti sa sedam hiljada učesnika iz 190 zemalja. Održane su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, naši takmičari vratili su se sa 19 medalja. Članovi Sportskog kluba za decu i omladinu sa smetnjama "Palestra" u Kruševac su doneli šest medalja.

U srpskoj delegaciji bili su najbrojnija ekipa. U pohod na svetska odličja u košarci, plivanju i fudbalu, iz Kruševca je krenulo troje trenera i 17 takmičara. 

Prepuni utisaka, bogatiji za mnogo novih prijatelja, iz Abu Dabija su se vratili sa tri zlatna i tri srebrna odličja.

"Bilo nam je prelepo", naglašava Đulijana Dir, košarkašica SK Palestra. "Upoznali smo novo društvo, upoznali smo čak i njihovu tradiciju."

Druženje je bilo fenomenalno, kaže Goran Marić, fudbaler SK Palestra:

"Ja sam prezadovoljan i sa gradom, i sa ekipom, i bilo je puno naših navijača. I baš su nas bodrili. Nikad nisam video ovakve navijače koji su podržavali našu Srbiju i naš sport."

Uz košarkašice Palestre, olimpijske pobednice, najtrofejniji su bili kruševački plivači. Dve zlatne medalje, u disciplini 50 metara kraul, osvojili su Beba Miletić i Ivan Radenković. Mariji Misini pripalo je srebro na 50 m leđnim stilom, a Milošu Đokiću čak dve srebrne medalje - u disciplinama 100 m delfin i 200 m mešovitim stilom.

"Otplivao sam najbolje što sam mogao, svoje najbolje vreme na 100 m delfin", kaže Miloš Đokić. "Falilo za neke tri stotinke. Jedan protivnik je bio brži od mene, Rui Čank, ja sam zapeo koliko sam mogao, ali sam, nažalost, izgubio snagu."

Olimpisjki slogan "Budimo ujedinjeni" u punom značenju pokazao se u  inkluzivnim sportovima. Fudbalerke kruševačkog Napretka na Svetskim igrama bile su deo Palestrinog tima.

"Svi smo se lepo složili", ističe Melita Radosavljević iz ŽFK Napredak. "Stvarno je bilo neopisivo."

"Svi su ostavili srce na terenu. Igrali smo baš kako smo zamišljali i kako smo trenirali", rekla je Miona Nešić. Mirela Milojević, predsednica SK Palestra, ističe:

"Tu se inkluzija vidi u pravom svetlu. Kada igraju, i devojčice i dečaci, sličnih su sposobnosti i to je stvarno ono pravo druženje, a u igri , naravno da oni pomažu jedni drugima. Asistiraju kako bi deca sa intelektualnim poteškoćama osvojila neki dobar poen."

Vođeni željom da prevaziđu prepreke koje im je život nametnuo, za sve specijalne olimpijce sport je više od igre, a svaka medalja sa Svetskih igara potvrda ličnog i nacionalnog uspeha.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво