Brana na Busuru zaštitiće petrovačku opštinu od poplava

Na reci Busur u toku je izgradnja brane koja će od poplava trajno zaštititi Petrovac na Mlavi i meštane više sela u toj opštini.

Četrnaestog juna prošle godine reka Busur probila je branu na jezeru, zbrisala pred sobom mostove i puteve, i poplavila brojna domaćinstva u selima petrovačke opštine.

Prilikom pucanja brane Busursko jezero se izlilo i poplavilo nizvodno nekoliko sela sve do Petrovca na Mlavi, duž toka reke Busur.

Nova brana na Busuru čija je izgradnja u toku, trebalo bi da od poplava trajno zaštiti meštane Busura, ali i drugih sela u slivu ove reke.

"Ova investicija selu Busuru mnogo znači, i meštani više neće da imaju straha, jer ovo će sad da se osigura. Nekih 150 domaćinstava neće više da bude ugroženo i poplavljeno", kaže predrag Radić, predsednik MZ Busur.

Izgradnja brane počela je krajem prošle godine I trajaće 270 dana. Razlika između starog i novog sistema zaštite je u tome što više neće postojati akumulaciono jezero, čije je izlivanje i dovelo do prošlogodišnjih poplava.

"Ova brana će biti protočna i kontrolisano će velike vode Busura ići na regulisanu deonicu nizvodno, tako da je stepen zaštite povećan", objašnjava Vuk Marković, iz "Vodoprivrede" Požarevac.

Paralelno sa izgradnjom brane, uređuje se i nizvodni tok Busura. Izvođač radova je požarevačka "Vodoprivreda", projekat je vredan skoro 190 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво