Prethodnog meseca 400 požara u Pčinjskom okrugu

Prošlog meseca je u Pčinjskom okrugu bilo više od 400 požara. Spaljivanje utiče nepovoljno na zemlju i biljke, remeti se ravnoteža tla i dolazi do erozija, kažu poljoprivredni stručnjaci.

Gorela je šuma i nisko rastinje na brdu iznad Belog Brega kod Vranja. Vatrogasci su požar gasili nedelju dana, a linija vatre  bila jeduga dvanaest kilometara. Posledice požara su vidljive i na zemlji i na ogoljenom drveću.

Ne zna se ko je palio vatru, kaže Vera Stojanović iz Belog Brega. Gorelo je na planini, u polju, čak i u voćnjaku.

Požari nastaju najčešće zbog ljudskog nemara, i krivci se teško pronađu. Nismo dobili podatke iz Ministarstva unutrašnjih poslova kakvi su rezultati protivpožarnih kontrola na terenu. Meštani pale grane nakon orezivanja voćnjaka, smeće od čišćenja dvorišta i ostatke posle žetve.

Većina kontroliše vatru, tu je i voda ako zatreba, kaže Milorad Veličković iz Belog Brega, ali ima i onih koju zapale vatru pa pobegnu.

Vatra narušava ravnotežu tla. Stručnjaci zbog toga ne preporučuju spaljivanje već zaoravanje da bi se tako sačuvao humus i obogatilo zemljište.

„Spaljivanjem zemljišnih ostataka uništava se humus koji se veoma teško nadograđuje, uništavaju se mikroorganizmi koji su veoma bitni za razvoj biljaka, a i za poboljšanje same strukture zemljišta", objašnjava Mica Stajić, iz PSSS Vranje.

Šume su na nepristupačnim mestima na kojima se požar teško gasi. Kada zbog vatre izgori šuma, moguća je i pojava klizišta, a da jedno drvo dostigne prečnik od 50 centimetara potrebno je pedeset godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи