Suša muči poljoprivrednike na početku prolećne setve

Suva zemlja brine poljoprivrednike. Setva je počela, a mnogi čekaju kišu, kako bi obavili jedan od najvažnijih poslova u proleće.

U šabačkom kraju setva je obavljena na oko 50 odsto planiranih površina. Poljoprivrednici se nadaju da će se prognoze meterologa obistiniti, i da će suve oranice ove sedmice pokisnuti.

Zbog suvog zemljišta, mnogi su odučili da sačekaju padavine, kako bi obavili najvažniji posao u proleće. Agronomi kažu, da se sa radovima ne kasni, i da za setvu ima još vremena. Problem sa suvim zemljištem rešilo bi oko 20 litara kiše po metru kvadratnom.

"Nadamo se kiši, više pogledamo nego u zdravlje, jer, ne vredi nam ništa ako nemamo mi ništa da naberemo, nema ni zdravlja. Nisam posejao, pripremio sam, radio sam redukovano, prvo sam istanjirao soju, u prošlu subotu sam priredio leju, evo vidite kako je, čekam, e sad, od Boga je, a ja sam moje spremio.Koliko kiše treba da padne? Ne ume to niko da kaže.'', kaže Spasoje Spajić iz Šapca

"U zoni od 10 centimetara nema vlage, već na 10-15 centimetara postoji neka vlaga, koja naravno nije dovoljna, za klijanje i nicanje, obzirom da se u prvoj zoni seme klija i razvija. Ne smemo uzeti to kao razlog da ne sejemo, mi ionako ulazimo u optimalan rok setve, dakle, ništa se ne kasni, druga dekada aprila meseca jeste za rad u poljima, što se tiče setve", objašnjava Darko Simić iz PSSS Šabac.

Vlage nedostaje i ozimim usevima, ali im pogoduje temperatura. Pšenica je u fazi vlatanja. A poljoprivrednici završavaju prihranu tog useva.

Sporadično je primetna pojava bolesti useva. Savet poljoprivrednicima je da ozima žita zaštite od korova koji su sve prisutniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво