Šest decenija gornjomilanovačke fabrike posuđa

Fabrika „Metalac” u Gornjem Milanovcu obeležava šezdeset godina rada. Prema oceni berzanskih analitačara jedna je od uspešnijih kompanija u zemlji, sa kontinuiranim rastom proizvodnje.

Počeci današnje moderne fabrike bili su skromni te 1959. godine, spajanjem metalske zadruge "Jedinstvo" i zanatsko-automehaničarske radionice "Metalac".

Prvo emajlirano posuđe izrađeno je nekoliko godina nakon osnivanja preduzeća. Proizvodnja se brzo uvećala, a u tadašnjoj Jugoslaviji malo koja domaćica kuvala je bez ovakvih šerpi sa prepoznatljivim tufnama. Metalac danas ima 2200 zaposlenih sa godišnjim prihodom od 115 miliona evra.

„Tajna našeg uspeha su ljudi - zaposleni, koji veruju Metalcu, koji vole Metalac, koji su posvećeni Metalcu”, kaže Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac grupe”. „Mi smo jedna složna porodica koja se nikada nije delila. Ja sam samo kormilar broda u kome zaposleni složno veslaju prema željenom cilju.”

Zapošljavanje mladih iz gornjomilanovačke opštine vizija je „Metalca” od osnivanja. Ranko Filimonović radi na laserskoj presi za sečenje lima dve godine.

„Za dve godine sam prilično zadovoljan uslovima. Metalac je firma koja nam pruža razne mogućnosti nama mladima, trude se da ostanemo u našem gradu i u našoj zemlji i ne bih voleo da menjam za sada trenutno radno mesto”, kaže radnik Ranko Filimonović.

Posuđe iz Gornjeg Milanovca prodaje se u četrdeset zemalja širom sveta.

„Metalac” je jedna od najuzornijih kompanija u Srbiji, ističe Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis”:

„Kamo sreće da imamo više ovakvih kompanija. Metalac je ne samo stvorio dobre kadrove i brine stalno o novim kadrovima nego uspeva da neprekidno povećava proizvodnju, da povećava rast i da postane jedan od najznačajnijih srpskih izvoznika.” 

Šezdeset godina rada „Metalac” je obeležio svečanom akademijom, na kojoj su između ostalog dodeljene i statue - zahvalnice, napravljene od istih materijala koji se koriste i za izradu poznatog posuđa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво