Arheolozi sa Kembridža na lokalitetu Drenovac

U doba neolita centralni Balkan bio je središte evropske civilizacije. Verovatno najveće naselje sa više od dve hiljade stanovnika, nalazilo se u Drenovcu kraj Paraćina. Otkriveno je prilikom izgradnje auto-puta i intenzivno se istražuje već desetak godina. Domaćim arheolozima priključili su se i stručnjaci sa Kembridža.

U doba neolita ljudi na prostoru današnje Srbije živeli su u skladu sa prirodom, skromno ali dobro organizovani, a u svakodnevni život unosili i dozu umetničke kreacije.

Kuće su građene od prirodnih i ljudima dostupnih materijala, jednostavno, ali vešto. Četiri i po hiljade godina pre nove ere peć je uvek bila sa severne srane, a ulaz sa jugozapadne. Lokalitet Drenovac zainteresovao je i istraživače sa univerziteta u Kembridžu koji ovih dana završavaju geoarheološka istraživanja.

„Arhitektura je ovde fantastična, imate divne figurine venere, pravu industriju grnčarije, autentične ostatke kuća, ovo je zaista sve fantastično”, kaže profesor Čeri Frenč sa Odseka za arheologiju na Kembridžu.

Najstarije iskopine u Drenovcu datiraju iz šestog milenijuma pre nove ere, a pravi procvat naselje je doživelo u doba mladje neolitske vinčanske kulture.

S pravom ga nazivaju neolitski megalopolis jer je na prostoru od pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno između 600 i 700 kuća. Za to vreme imopozantan broj, što svakako fascinira naučnike.

„Ovo je izuzetno nalazište, kuće su veoma dovro očuvane i imamo autentičan materijal na podu građevina. Veoma je dobro imati netaknute slojeve iz kojih je moguće uzeti uzorke za analizu”, navodi Ijan Osterajher, doktorand na Kembridžu.

Najbolje očuvani ostaci neolitskih kuća u Drenovcu su jedva dvadesetak metara od Koridora 10, a ideja je da se sve to zaštiti i uredi, izgradi prilaz i jednog dana pokaže turistima i putnicima u tranzitu.

„Mislim da su kolege sa Kembridža videle pravu vrednost ovog lokaliteta, na žalost mi već deceniju i po da u to uverimo i sve ove koji odlučuju o našoj egzistenciji i ovog projekta”, kaže arheolog Slaviša Perić.

Arheološki kamp u Drenovcu nastavlja se tokom leta, a do tada u laboratorijama u Kembridžu biće analizirani uzorci keramike i fragmenata iz neolitskih kuća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво