Međunarodni dan Roma

Na Međunarodni dan Roma pripadnici te nacionalne manjine u našoj zemlji ukazuju na najčešće probleme koje u društvu imaju - nezaposlenost, siromaštvo, neuređena naselja. Navode da ima poboljšanja u oblasti obrazovanja i zdravstva. U Srbiji živi oko sto pedeset hiljada Roma i po brojnosti su druga nacionalna manjina.

Praznik, prvobitno ustanovljen da slavi romski jezik, kulturu, simbole - Dan Roma je i podsećanje na probleme sa kojima se suočavaju. U Vranju žive u nekoliko naselja, čine šest odsto stanovništva.

Kažu da imaju mnogo problema, a najčešće se žale na lošu infrastrukturu.

Neki se i ne žale: "Naša deca počela su da pohađaju dobru školu, i srednju i ekonomsku, i idemo nabolje."

Veliki problem za većinu Roma u Srbiji je život u nelegalizovanim naseljima, bez urbanističkih planova.

"Veliki problem kada Romi žele da izgrade neku novu, svoju kuću, da ne mogu da pribave nikakvu dokumentaciju ni građevinsku dozvolu", kaže Zvezdan Ramić, potpredsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dejan Ivanović, gradski većnik za nacionalne manjine navodi: "Korak po korak, ide se u popravljanje infrastrukture po romskim naseljima, to radimo sa Savetom Evrope i preko Ministarstva. To će biti u drugom delu kalendarske godine gde ćemo putem projekata uraditi."

"Uložili smo dosta i u ozakonjenje objekata i u ulaganja u putnu infrastrukturu kada su u pitanju romska naselja", kaže Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Bolji su rezultati u obrazovanju otkako rade pedagoški asistenti, svest o značaju školovanja romske dece menja se na bolje. Dobar primer je Visoka škola za vaspitače u Vršcu, u kojoj Romi pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

"Ovde dobijamo zaista najsposobnije, najupornije romske studente koji su veoma spremni za borbu jednu životnu, a pritom su sposobni da usvoje znanja i veštine koje im se ovde nude", navodi Jelena Prtljaga, direktorka Viskoke škole strukovnih studija za vaspitače u Vršcu.

"Radim u PU "Naše dete", kaže Kaja Raimović, pedagoški asistent u Vranju: "Puno ulažemo u to da se sva deca na teritoriji grada Vranja i u okolini upišu, tako da sva deca koja su tu, mogu da se upišu u predškolsku ustanovu."

Pozitivni su pomaci i po pitanju zdravstvene zaštite Roma, a edukacija se i dalje navodi kao prioritet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво