Otvorili farmu, šire proizvodnju u prokupačkim selima

Zbog udaljenosti od grada, loših puteva i nedostatka osnovnih uslova za život, iz prokupačkih planinskih sela na Pasjači i Belom Kamenu, uglavnom se odlazilo. Radovan Bjelica se sa porodicom vratio iz Novog Sada, nije se pokajao i planira da unapredi proizvodnju na svom gazdinstvu.

Odluka da široke novosadske bulevare zameni nepreglednim livadama Pasjače, nije bila nimalo laka, kaže Radovan Bjelica, koji je dugo vagao šta dobija, a šta eventualno gubi.

"2006. sam se odlučio i vratio se na očevo imanje i evo zadnjih trinaest, četrnarest godina sam tu na Jovinoj Livadi, ne odustajemo."

Radovan odnedavno radi u struci, kao savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Prokuplju, ali svaki slobodan trenutak provodi na svom imanju i farmi, nastavljajući porodičnu tradiciju:

"Tu nalazimo sebe, iako tu postoje neki problemi,u stvari vrlo teško ide sa otkupom, u stvari otkupa mleka i nema, nego se sami snalazimo sa svojim proizvodima, kako ćemo ih plasirati."

Bjelice su, nakon povratka, mesecima bili glavna tema razgovara među malobrojnim gorštacima, koji nakon početnog iznenađenja, sada ne kriju zadovoljstvo što se neko i vratio ovde.

Miroljub Dimitrijević kaže da mu je, u početku, to bilo malo čudno:

"Posle sam i shvatio neke njegove namere i aambicije i želje za ovim krajem."

"Niko se i ne vraća, ništa, eto taj, ovaj Radovan što se vratio, to je, ja ne znam šta mu je trebalo", dodaje Novak Dimitrijević.

"Nisam se ni ljutio kada su ljudi mislili, u najmanju ruku da sam čudak ili možda ludak", kaže Radovan. "Mislim da nisam pogrešio, ipak sam svoj na svome."

Hoće li još neko poći stopama Radovana Bjelice i njegove porodice, umnogome zavisi od spremnosti države da pomogne pre svega u poboljšanju putne infrastrukture i ostalih životnih uslova, kako bi se nemerljivi prirodni potencijali za razvoj pre svega poljoprivrede, ali i turizma u budućnosti više koristili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се