Manje prvaka u leskovačkim školama

Ove godine u Leskovcu će biti stotinak prvaka manje i to se neće osetiti u razgranatoj mreži škola. Međutim problem je što roditelji čak i iz seoskih sredina upisuju decu u dve osnovne škole u centru grada. Podneto je više od stotinu zahteva.

Kvalitet nastave, bezbednost, izgled i atmosfera u školi, kriterijumi, tradicija, iskustva prijatelja - mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji zaobilaze školu u svom kraju i dete upisuju u neku drugu.

"Po preporuci prijatelja koji su već imali iskustvo upisao sam svog sina u dotičnu školu", kaže poditelj Aladin Stanisavljević.

A Biljani Ivković je presudna blizina škole jer, kaže, ima troje dece.

I stručnjaci kažu da je najbolja škola ona koja je najbliža. Osamostaljivanje deteta je ključno.

"I za roditelje manje angažovanja, dete odrasta sa svojim drugarima iz komšiluka. Može samo da ode u školu", kaže Dragana Stanisavljević, pedagog.

U poslednje tri godine veliki broj zahteva roditelja stiže na adresu Osnovne škole "Svetozar Marković" u centru Leskovca. Ove godine očekuju stotinu prvaka.

"Posebnu atmosferu gajimo prema talentovanoj deci gde im pomažemo da postignu još bolje rezultate", objašnjava Tamara Janković, direktorka OŠ "Svetozar Marković" u Leskovcu.

Na samo 500 metara dalje drugačija slika. Iako je ovo jedina osnovna škola na jugu Srbije sa matematičkim odeljenjem, časovima kineskog jezika, najboljim šahistima broj prvaka je prepolovljen. Od kada je ukinuta reonizacija škola nastali su kažu i problemi.

"Nije dolazilo do ovakvih situacija da se pojedine škole bore za 2 ili 3 odeljenja", kaže Predrag Zdravković, direktor OŠ "Vuk Karadžić" Leskovac.

Mogućnost izbora leskovačkoj Osnovnoj školi "Petar Tasić" doneo je segregaciju. Većina učenika su Romi i svi nastavljaju dalje školovanje. Novi pravilnik mogao bi to da promeni.

Goran Filipović, direktor leskovačke OŠ "Petar Tasić" se nada da će to važiti za sve škole sa tog područja:

"I da će se Romi upisivati i u druge škole, a da se deca koja pripadaju našoj školi, deca srpske nacionalnosti vrate kod nas."

U 22 osnovne škole sa 65 izdvojenih odeljenja u Leskovcu ove godine biće upisan 1.051 prvak, stotinak manje nego lane. Imajući u vidu veliku razuđenost teritorije grada svi se nadaju da nijedna škola neće dobiti katanac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара