Obuka Piroćanaca za rad u tekstilnoj industriji

U Pirotu je u toku obuka za šivače - kojih je sve manje poslednjih godina - uprkos tome što je taj grad nekada imao najveći tekstilni kombinat. Obuka se održava uz podršku NSZ, Okružne privredne komore, Tehničke škole i lokalne samouprave koja je za ovu namenu izdvojila milion šeststo hiljada dinara.

Nakon završetka teorijskog dela u Tehničkoj školi, tridesetak polaznika, uglavnom bez iskustva i završene tekstilne škole, pokušava da savlada osnove šivenja. Većini je ovo prva obuka, a nekima vid prekvalifikacije.

 

„Ja sam ćilimarka po struci, ali došla sam ovde u „E Miroljo"da naučim da šijem, valjda ću to da savladam", kaže Marina Todorović, polaznica obuke za šivače.

„Dva meseca sam već radila, šila sam, ali sam došla na obuku da malo bolje naučim, da bolje uvežbam i posle da nađem posao”, kaže Slađana Džunić.

Ivica Janačković, instruktor obuke, kaže da će ih za ova tri meseca naučiti da šiju:

„Najteže je posle, kada dođe do izrade recimo uglavljivanja rukava, ‘štircovanja’ kragne...”

Praktična obuka obavlja se u tekstilnoj kompaniji „E Miroljo”. Nedostaju im, kažu, stručni radnici jer se ovih dana završava opremanje još jedne velike hale u kojoj bi uskoro trebalo da počne proizvodnja.

„Činjenica je da je naišao jedan period smene generacija, tako da je dosta starih, iskusnih šivača-konfekcionara, otišlo u penziju. Sada je potrebna nova, mlada radna snaga i upravo ovaj put vodi ka tome da se stvore nove generacije”, kaže Ljubomir Sotirov, zamenik direktora kompanije „E Miroljo" u Pirotu.

Lokalna samouprava Pirota ove godine izdvojila je 19 miliona dinara za nekoliko projekata kojima se podstiče zapošljavanje.

„Jedna od aktivnosti će biti da objavimo konkurs za preduzetnike i poslodavce, da mogu da koriste naše subvencije za kredite. Dakle, oni će moći da uzimaju kredite kod banaka u iznosu do tri miliona dinara za svoje potrebe, a mi ćemo da plaćamo deo kamate”, navodi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Osim za šivače, trenutno se u Pirotu realizuju obuke i za IT sektor, za rad na si-en-si mašinama, program stručne prakse, podrška kroz subvencije za samozapošljavanje i program javnih radova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво