Melenci: Unapređenje pčelarstva

U okolini Zrenjanina ove godine biće posađeno 20 hiljada bagrema kako bi se povećale površine za ispašu pčela. Sve interesantnija je mogućnost api-turizma za čiji razvoj pomoć nude Slovenci, a naši odgajivači založiće se da pčelarstvo postane vannastavna aktivnost u osnovnoj školi.

Međunarodni sajam pčelarstva "Pčela fest" u Melencima kod Zrenjanina započeo je uz vruće banatske krofne za posetioce.

 

"600 krofni danas ćemo peći. Ide i med u krofne, kako da ne!"

Peti put su Melenci domaćini susreta pčelara koji je ovoga puta okupio i goste iz Rumunije, Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske. Osim tradicionalnih sve češće se nude organski proizvodi od meda specifične namene.

"Malo da se ponude neke neuobičajene stvari potrošačima, jer to je interesantno i bolji je plasman i prodaja", kaže Ivica Stojšin, pčelar iz Novog Bečeja.

U Banatu je sve veći broj pčelara. Osnivanjem učeničke zadruge, pčelarstvo će se kao vannastavna aktivnost naći i u osnovnoj školi u Melencima.

"Planiramo da osnujemo jednu malu organizaciju pri školi, to će biti sekcija pčelarstva, a mi ćemo im pomoći u svemu tome", kaže Milan Popov iz Udruženja pčelara Melenci.

Zasnovane na lekovitom dejstvu meda u Evropi su sve traženije apikomore i apiturizam. Pčelari iz Slovenije kolegama iz Srbije nude značajnu pomoć u ovoj oblasti.

Tomaž Rogelj, direktor Turističke organizacije Bled kaže: "Odmah smo našli zajedničke teme, kao biciklistički turizam, to je opet jedna stvar koja dobro vuče i ovo pčelarstvo gde smo mi stvarno dobro razvijeni"

U Srbiji je registrovano 5200 pčelarskih gazdinstava uz milion dvestotine šezdeset hiljada košnica. Sa aspekta apiturizma veliki potencijal za ruralni razvoj naših sela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи