U Rekovcu željni posla

Za kupovinu Fabrike provodnika u Rekovcu niko se nije javio na javni oglas. Pogon se nalazi u jednoj od najsiromašnijih opština u kojoj praktično nema nikakve privrede, a nedostatak radnih mesta je i glavni razlog za odlazak meštana u veće gradove.

I kada je dan sunčan, glavna ulica u Rekovcu je skoro prazna. Meštani kažu da je podatak o 11.000 stanovnika, koliko ih je u opštini bilo prema poslednjem popisu, sada samo lepa želja.

Posle decenija rada, privatizacija, stečaja, zatvoreni su rekovački pogoni Poleta, Levča, Kupresa, Fabrike provodnika.

Katanac na kapiji pogona fabrike provodnika u Rekovcu mogao je da bude izbegnut 2012. godine, kada su za kupovinu bila zainteresovana dva kupca, kaže Zoran Nićiforović, bivši radnik i sindikalac koji je sa rukovodstvom Fabrike učestvovao u pregovorima. Taj trenutak nije iskorišćen.

"Iskreno, ja sam bio zagovornik, s obzirom da je ova fabrika imala i potencijalnog kupca, da to ponovo bude fabrika kablova", kaže Nićiforović. "Međutim, to više nije realnost i voleo bih da bilo šta radi, samo da se zaposli narod, jer ovde radi samo ono što je na budžetu."

Na javni poziv za prodaju fabrike provodnika niko se nije javio. Početna cena od 679.000 evra bila je previsoka za potencijalnog kupca.

"Imamo radnu snagu, mladi su željni da rade. Dosta ljudi, posebno mladi, odlaze iz opštine Rekovac, oni koji su odlučili da ostanu ne biraju šta će raditi tako da mi kao rukovodstvo opštine smo tu da podržimo bilo kog investitora koji dođe", navodi dr Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

Zlatnog doba kada je kroz kapiju fabrike provodnika u Rekovcu dnevno prolazilo 450 radnika, svi se rado sećaju. Nadaju se novom investitoru jer sem zasada grožđa i voća ovde druge proizvodnje praktično i nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво