Dobrovoljni vatrogasci od sada i u Krepoljinu

Nakon usvajanja zakona, u Krepoljinu je osnovano prvo Udruženje dobrovoljnih vatrogasaca. Ovo je ujedno i prvi put da meštani Krepoljina imaju vatrogasnu stanicu koju su dobili kroz projekat prekogranične saradnje sa Rumunijom.

Dvanaest mladića iz Krepoljina i okolnih sela prošlo je obuku za vatrogasce i osnovali su prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Srbiji, nakon nedavno usvojenog zakona.

"Jedan vatrogasac kao prvo treba da ima pamet, jer ako ugrozi sebe, ugroziće i druge", kaže Aleksandar Kojadinović, dobrovoljni vatrogasac.

"Volim da pomažem ljudima u bilo kojoj situaciji", kaže Zoran Dinić, dobrovoljni vatrogasac.

Dobrovoljno vatrogasno društvo biće od krucijalnog značaja, jer su sela oko Krepoljina, udaljena i po 40 kilometara od jedine vatrogasne stanice u Žagubici.

Opština Žagubica prostire se na 760 kvadratnih kilometara, od toga, 45 odsto šuma.

Zato je u okviru projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom Rekaš-Žagubica, obezbeđena vatrogasna cisterna, terensko vozilo za gašenje, centrifugalne pumpe, oprema i obuka za vatrogasce, uređene su prostorije i urađena je Studija za delovanje lokalne zajednice u slučaju vanrednih situacija.

"Šumski požar je kao divlja zver. Taman mislite da ste je ukrotili. A onda se promeni pravac vetra, nagib i okrene se protiv vas", navodi Dr Mihailo Ratknić, ekspert na izradi studije.

Iako je sve obezbeđeno, nije bilo lako naći motivisane volontere.

"Zakon je predvideo, a mi kao opština ćemo se potruditi da ove mlade ljude stimulišemo još više. Siguran sam ne samo na pet godina, koliko smo dužni po projektu da održimo", navodi Predrag Ivković, zamenik predsednika Opštine Žagubica.

Partneri iz Rekaša, već planiraju i nastavak saradnje sa Žagubicom kada Evropska unija raspiše konkurs 2020/2021. godine.

"Želeli bismo da kupimo i džip za hitne intervencije, poput njihovog. To nam nedostaje, a jako nam se svideo. I želeli bismo da osavremenimo naš vatrogasni dom", kaže Rozalija Boldizar, menadžer projekta iz Rumunije.

Ukupna vrednost projekta je milion i 400 hiljada evra, od čega je Žagubici pripalo 350 hiljada evra, a uložila je još sto pedeset.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво