Humana deca iz Kikinde sakupljaju čepove

U novoj humanitarnoj akciji "Čep za hendikep" učenici, nastavnici, roditelji i zaposleni u OŠ "Sveti Sava" u Kikindi prikupili su oko trista kilograma plastičnih čepova.

Do pre dve godine novac od sakupljenih čepova učenički parlament je koristio za uređenje škole, školskog dvorišta ili za neke đačke akcije.

"Međutim, u razgovoru sa decom i preko časova građanskog vaspitanja, verske nastave, jezika na kojima može mnogo više da se priča o humanosti i dobroti i ove godine je đački parlament insistirao da akcija ponovo bude ‘Čep za hendikep’", navodi Svetlana Mirčić Vukobrat, nastavnica fizičkog vaspitanja.

"Svi su humani i to mi je baš drago, jer su se svi potrudili da skupimo što više čepova", kaže Anja Galić, učenica OŠ "Sveti Sava".

"Na ovaj način pokazujemo da smo humani i da pomažemo onima kojima treba da se pomogne", navodi Marko Vranješ, učenik OŠ "Sveti Sava" Kikinda.

Čepove za hendikepiranu decu već deset godina prikupljaju i u kikindskoj OŠ "Đura Jakšić". Mesečno oko 150 balona čepova.

"Naročito smo zadovoljni što se uključuje sve više dece. Deca su animirala svoje roditelje, animirali su prijatelje, rodbinu, roditelji su to proširili po svojim firmama, tako da nam danas dolaze i donose čepove ne samo đaci, nego i ljudi koji znaju da se bavimo ovom akcijom već dugi niz godina", objašnjava Danijela Dragin, učiteljica u OŠ "Đura Jakšić".

„Kad se svi zajedno udružimo, kad odavde samo zaista da vam objasnim da odavde deca iz Kikinde pomažu neko dete iz Lebana mislim da je to nešto zaista divno. Ili deca dole iz Niša za neko dete iz Sombora. I to je taj cilj ove akcije da mi ne gledamo kome, kako i koliko. Svi smo zajedno", navodi Boriša Petković iz Humanitarno-ekološkog udruženja "Čepom do osmeha".

Za proteklih deset godina Humanitarno-ekološko udruženje "Čepom do osmeha", uz pomoć oko dve hiljade volontera, obradovalo je decu sa posebnim potrebama električnim kolicima, triciklima, laptopovima za slepe i raznim drugim pomagalima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво