Stranci u Pirotu

Nakon Berlinskog kongresa i sticanja nezavisnosti, Srbija je morala da u svakom delu svoje zemlje oformi institucije samostalne Države. Najteže je bilo u poslednjim prisajedinjenim delovima - Niškom, Topličkom i Pirotskom okrugu. Velika kadrovska pomoć stigla je iz zapadnoslovenskih zemalja.

Deo intelektualne elite iz Češke, Slovačke i Poljske obreo se nakon srpske nezavisnosti u Pirotu. U vreme kada su stigli zatekli su učmalu kasabu koja se još uvek oporavljala od dugogodišnjeg turskog ropstva. Sa njima stigla je i nova, evropska duhovnost.

Svoje zdanje Piroćancima je ostavio prvi pirotski apotekar Čeh Karlo Skacel. Kažu da je bio najveći dobrotvor koga Pirot pamti. Siromašnim Piroćancima u njegovoj apoteci besplatno su davani lekovi.

Istoričar Davor Lazarević, objavio je knjigu pod nazivom "Česi, Poljaci i Slovaci u Pirotu 1878-1918". Ova knjiga je način da se Piroćanci oduže ljudima koji su mnogo učinili da bi od kasabe napravili građansku varoš.

"Ja sam se usudio da iznesem jednu konstataciju koja je možda bliska istini, da smo tada imali elitu u dolasku, a sada imamo elitu u odlasku, nažalost. I to je nešto što sve nas treba da dotakne i treba da se nad tim problemom duboko zamislimo", kaže istoričar Davor Lazarević, autor knjige.

"Nama na noge dolaze takvi obrazovani ljudi i uvode nas u Evropu, Evropu donose u naš grad. Koliko smo mi uspeli da iskoristimo to njihovo znanje i na koji način, upravo ova knjiga nam to otkriva", navodi recenzent knjige, istoričar Predrag Vidanović.

U Pirotu više nema potomaka zapadnoslovenskih intelektualaca. Ostaje jedino sećanje da su baš oni doneli prvi klavir, otvorili prvu apoteku, bili prvi lekari. Za Piroćance ponos i obaveza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи