Lebane: Posao za socijalno ugrožene žene

Socijalno preduzeće „Radanska ruža” u Lebanu, preko dva projekta javnih radova vrednosti 360.000 dinara, angažovalo je i žene sa invaliditetom. Obeležavajući uspešan završetak posla, pripremili su poklone za pedeset beba.

Život ih je naterao da radno mesto cene više od drugih. Zato u svaki recept od povrća ili voća dodaju puno zahvalnosti i ljubavi.

 

„Ovde sam pronašla sebe, volim to što radim uvek učimo nešto novo. Nije teško, kada nešto volite”, kaže Danijela Banković, radnica Socijalnog preduzeća „Radanska ruža”.

U sezoni „Radanska ruža” okuplja više od trideset žena, za porudžbine angažuje desetak. U kuhinji se sprema maliđano, srpski ajvar na italijanski način. A u prostoriji Udruženja žena šiju se pelene. Zahvaljujući javnim radovima,  četiri žene sa invaliditetom ovde su do decembra imale sigurnost.

„Imam svoje parče hleba”, kaže Svetlana Tasić. Na pitanje da li su još negde dobili podršku kao u udruženju, odgovara da nisu i da ih obično angažuju u „Ruži”.

Kraj projekata obeležen je poklonima. Uz pelene, na dar mamama i bebama između 3 i 6 meseci, sokovi i zimnica koji od prošle godine nose obeležje organske hrane.

Posle tri godine socijalno preduzeće iz Lebana može da se pohvali dobrim rezultatima. Prošle godine samo u Austriju otišlo je 17.000 tegli organskih proizvoda. Ova akcija je poziv svim privrednicima da ih prate i višu brinu o osetljivim grupama.

„Opština Lebane ima sve manje i manje stanovnika. Možda će ovaj mali gest pomoći da iduće godine, kada sprovodimo sličnu akciju, imamo mnogo više mladih mama”, nada se Predrag Stošić, direktor Socijalnog preduzeća „Radanska ruža”.

I lokalna samouprava čini sve da beba bude više. Besplatna užina i prevoz za treće dete novina su, kao i kartica 3 plus.

„Majke sa troje i više dece će imati priliku da potpisivanjem kartice odnosno izdavanjem tih kartica ostvare brojne popuste kako širom zemlje tako i kod nas na lokalu”, kaže Tamara Stefanović, koordinator za populacionu politiku Opštine Lebane.

A uz pomoć države biće lepši uslovi i više mesta u vrtiću na koji u ovom trenutku čeka osamdesetoro mališana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи