Počela rekonstrukcija pruge Kragujevac - Lapovo

U Kragujevcu je počela rekonstrukcija železničke pruge Kragujevac-Lapovo. Rekonstrukciju pruge sa više od milijardu dinara finansira preduzeće Infrastruktura Železnica Srbije.

Pruga Kragujevac - Lapovo u dužini od 31 kilometra, rekonstruiše se posle gotovo pola veka. Infrastruktura Železnica Srbije ulaže više od milijardu dinara, a završetak radova očekuje se u novembru.

U čemu je značaj te investicije, govori Nenad Stanisavljević, iz "Infrastruktura Železnica Srbije":

"Tokom rekonstrukcije koja će trajati do novembra ove godine, predviđeno je da u potpunosti budu zamenjene šine, pragovi, tucanik, kolosečni materijal, kolosečni pribor i da praktično na ovaj relaciji dobijermo jednu potpuno novu prugu koja će omogućiti da vozovi saobraćaju projektovanom brzinom izmedju 70 i sto kilometara na sat, što će sa jedne strane doprineti oživljavanju putničkog železničkog saobraćaja u ovom regionu, a u teretnom, zelelezničkom saobraćaju omogući da veliki broj rivrednih kolektiva, da znatno brže, jače, bolje, kvalitetnije i efikasnije prevoze svoju robu."

Prvo se rekonstruiše pravac do Lapova. Nakon njegovog završetka, sledi deonica do Kraljeva. Kad cela  pruga bude završena, to će umnogome uticati, kako na bezbednost saobraćaja, tako i na brzinu kretanja vozova.

O tome Nenad Stanisavljević kaže:

"Na taj način zaokužićemo čitavu regionalnu prugu od lapova do Kraljeva u dužini od 84 kilometara. Infrastruktura Železnice Srbije,sa druge strane, obnavlja i regionnalne pruge, kako bi se, na taj način svim regionima u Srbiji, praktično omogućio brži i kvalitetniji prevoz do samih magistralnih pravacai na taj način, dobila jedna nova i lepša slika železnice i železničke infrastrukture, zašto smo sigurni, da će u interesu svih građana i privrede, svi moći da se uvere u naredne dve do tri godine."

Inače, pruga od Lapova do Kragujevca izgrađena je 1887, a potez od od Kragujevca do Kraljeva 1929. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво