Mihizov „Komandant Sajler” u zrenjaninskom teatru

Posle pola veka, na sceni zrenjaniske drame ponovo je „Komandant Sajler” Borislava Mihailovića Mihiza. Upravo u tom gradu, tada okupiranom Velikom Bečkereku, odigrava se drama u čijem je središtu priča o ideološkom fanatizmu i njegovim tragičnim posledicama.

Ideologiju, fanatizam, zablude o rasi i mitomaniju kritički demaskira predstava „Komandant Sajler” na dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. 

Drama Borislava Mihajlovića Mihiza prati lik naciste Vilhelma Sajlera kome u jednom trenutku istina ruši čitav svet sačinjen od ideoloških laži i na kraju doživljava tragičnu sudbinu. Glumački zahtevna predstava na čijoj se postavci radilo dva meseca.

„Ogromni monolozi, dosta teksta o dosta se govori, ali svaka replika je ispunjena do najsitnijih detalja, tu ima svega i svačega tu možete naći. Morali smo to da skratimo da bi smo mogli uopšte da dišemo na sceni, ali svakako veliki izazov”, kaže glumac Milan Kolak.

„To je klasičan komad”, kaže njegov kolega Ljubiša Miličić. „Bez preteranih eksperimentisanja, i tako dalje. I super je, čini mi se da smo uspeli jedan tako klasičan dramski komad da prikažemo interesantno."

Pišući o fanatizmu, Mihiz kaže da fanatik nije čovek koji je na jedno oko zažmurio da drugim oštrije i bolje vidi, jer drugo oko on jednostavno nema. Drama govori o tome šta biva sa fanatikom kada mu se otvori drugo oko.

„Najveći izazov što se tiče Mihiza je upravo podela, jer on je napisao jedan komad koji je vrlo glumački izazovan, zahtevan, tako da nisam dobio podelu glumačku kakvu sam želeo i kakvu sam doneo na prvi sastanak, bilo bi nemoguće napraviti ovu predstavu”, kaže Nikola Končarević, reditelj i dramaturg predstave.

Ivan Francuski, direktor zrenjaninskog teatra, kaže da je tekst sjajan:

„Podela isto tako sjajna, mislim da je i dobro režirana i verujem da će publika uživati, a mi ćemo sigurno sa njom konkurisati na nekim festivalima ja verujem da će imati prođu.”

U predstavi se sve događa u gradiću u Banatu na lenjoj, niskoj reci - kako kažu protagonisti upravo u Zrenjaninu. Predstava „Komandant Sajler” treća je premijera u ovoj umetničkoj sezoni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи