Pančevo: Novi kabinet u Elektrotehničkoj školi

Elektrotehničkoj školi u Pančevu kompanija NIS je, preko programa "Energija znanja", poklonila kabinet za automatiku. Nova oprema, vredna oko milion dinara, đacima će biti dragocena u praktičnoj nastavi i zbog boljeg uvida u stvarne procese u industriji.

Učenici Elektrotehničke škole u Pančevu, sa smerova procesno upravljanje i energetika, koristiće novu opremu za kabinet za automatiku, tačnije 12 računara, projektor i didaktičko sredstvo koje simulira rad u fabrikama kao što je Rafinerija.

"Osim bazičnih stvari, koje su bitne i za predmete kao što su fizika i hemija, za merenje protoka pritiska i slično, aparat omogućava i kontrolu, programiranje samog uređaja da radi određenu stvar", kaže Nikola Ćurčin, direktor Elektrotehničke škole.

Kompanija NIS već 7 godina sarađuje sa obrazovnim ustanovama u Srbiji i menja nastavne smerove prema potrebama u industriji, a u Pančevu su pomogli opremanje kabineta i u Tehničkoj i Mašinskoj školi.

"Mi smo prepoznali da nam treba kadar koji će već u srednjoj školi biti obučen za rad u procesnoj industriji, tipa kao što je u Rafineriji, i zato smo počeli saradnju sa školama", navodi Vladimir Gagić iz NIS-a.

Moguće zaposlenje u Rafineriji ili nekoj drugoj fabrici, zainteresovale je đake za smerove koji su povezani s industrijom.

"Da bi dobili kvalitetne đake, koji sutra hoće da rade u kompanijama kao što je NIS, oni moraju da budu motivisani, da osete da kroz obrazovanje mogu dobiti upravo ono što im treba, da sutra mogu da rade, i to na mestima gde su odlične plate i gde su uslovi rada kvalitetni", objašnjava direktor Elektrotehničke škole.

Kroz projekte kao što je ovaj, srednjoškolci dobijaju savremena znanja, veću motivaciju za učenje i više prakse, a u škole se postepeno uvodi dualno obrazovanje.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво