Kako je prošao prvi dan probnog popisa u Čačku i okolini

Probni popis stanovništva počeo je juče u 51 gradu i opštini. U Čačku i Gornjoj Trepči biće popisano oko 600 domaćinstava. Na tom području su dva popisivača, a evo kako je protekao prvi dan.

Pri dolasku u domaćinstvo popisivači obavezno moraju da imaju istaknutu karticu sa ličnim podacima i da mogu da obavljaju popis samo uz pristanak građana. Mara Savić iz Gornje Trepče pristala je da učestvuje u probnom popisu. Nakon pitanja popisivač unosi odgovore u upitnike koji su u elektronskoj formi. Mara je učestvovala i u popisu 2011.godine.

Aleksandar Belić prvi put radi kao popisivač. Na terenu se kaže, dobro snalazi.

"Što se tiče stanovništva oni su to jako dobro prihvatili, ja tu nikakvih problema nemam, ljudi su jako srdačni ovde, kulturni su. Do sada nisam imao nikakvih problema na terenu", kaže popisivač Aleksandar Belić.

Cilj probnog popisa je da se testiraju nove metode, kažu u Reubličkom Zavodu za statistiku iz Kraljeva, kako bi se izvršile pripreme za sveobuhvatni popis planiran za april 2021. godine. Podaci dobijenu u probnom popisu neće se objavljivati već će biti korišćeni za statističku obradu.

"Sada u elektronskim obrascima u aplikacijama sa kojima rade popisivači su ugrađene i logičke kontrole, sve će biti na daleko višem nivou, tako očekujemo", objašnjava Jasmina Savić, načelnica Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu. "Mi u ovom probnom popisu sada testiramo i verujem da ćemo sa najboljim rešenjima ući u akciju popisa 2021. godine."

Tokom prošlog popisa stanovništva 2011. godine, upotrebljeno je oko 500 tona papira, a obrada podataka trajala je osam meseci. Iz Zavoda za statistiku se nadaju da će upotrebom interneta i elektronskih obrazaca smanjiti troškove u narednom popisu kao i da će obrada podataka kraće trajati. Kako to u praksi već sada izgleda pokazaće rezultati probnog popisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво