Kraljevčani će piti vodu sa Lopatnice

U Kraljevu se, posle dve i po decenije, nastavljaju radovi na vodosistemu Lopatnica, u koji će biti uloženo oko 17,5 miliona evra. Uz sredstva kraljevačkog Vodovoda, novac je obezbeđen i iz državne i lokalne kase.

Sa uliva Propljeničke reke u Lopatnicu, "uzeće" se oko 200 litara vode u sekundi. Cevovodom dužine dvadesetak kilometara, voda će stizati nadomak Kraljeva u ovaj reazervoar od pet hiljada metara kubnih. On je sagrađen pre deceniju i po, ali još nije stavljen u funkciju.

"Ovaj cevodvod je već spojen sa cevovodom odnosno sa našom gradskom mrežom, a ovaj prostor ovde koji se nalazi pored ovog rezorvoara je takodje predviđen za još jedan rezervoar takođe kapaciteta 5 hiljada litara u sekundi", kaže Srećko Nestorović iz JP Vodovod u Kraljevu.

Vodosistem Lopatnica,u gradskom Vodovodu kažu ne samo da će na duži rok rešiti pitanje snabdevanja Kraljeva vodom, već i okolnih sela duž cevovoda i brojnih pomoravskih naselja

"Tu je otprilike 70.000 ljudi koji bi u ovom trenutku dobili zdravu, kvalitetnu pijaću vodu, a celokupna živalj, odnosno celokupno stanovništvo opštine Kraljevo dobilo bi sigurnost u vodosnabdevanju", navodi Milenko Stefanović, direktor JP Vodovod, Kraljevo.

Iz postojećeg izvorišta na obali Ibra poslednjih godina se crpi prosečno godišnje oko 270 litara vode u sekundi, ali u vreme vrućina i suše skoro dvostruko više. I, to je ,kažu, maksimum.

"A ono što je nama kao mač koji visi stalno, što se tiče te opsanosti od prekida vodosnabdevanja, je incindent koji se pokazao kao mogućnost i koji još uvek kao pretnja postoji, a to je oko 800 tona veoma otrovne materije koje se nalaze u TE "Obilić" i koja svakog trenutka može biti puštena u Ibar", upozorava Stefanović.

Projekt za snabdevanje Kraljeva pijaćom vodom sa reka Lopatnice je prva faza rešenja vodosnabdevanja više gradova u regionu. Realizuje se u partnerskoj saradnji sa republičkom direkcijom za vode. Vredan je oko 17,5 miliona evra ,a trebalo bi da se okonča za četiri godine.

broj komentara 0 pošalji komentar