Topola: Uvoz voća ugrozio domaću proizvodnju

Prošla godina za voćare u Topoli bila je najlošija u poslednjih nekoliko decenija. Olujno nevreme uništilo je gotovo celukupan rod voća, a ono što je ostalo, nemaju kome da prodaju. Jabuke su u celoj Evropi rodile više nego što je očekivano.

Povećana je ponuda, a voćari iz Topole upozoravaju da su zbog velikog uvoza, primorani da svoje voće prodaju u bescenje. Zabrinuto ulaze u narednu sezonu, jer će im, kažu, trebati nekoliko dobrih godina da bi pokrili gubitke.

Jabuke u topolskom kraju preživele su grad, ali ne i tržište. Niska cena na početku otkupa primorala je mnoge voćare i da odustanu od berbe.

"Po nekoj pristojnoj ceni od 21,22 dinara samo smo uspeli da prodamo vagon, oko 10 tona. To je negde oko 200.00 do 210.000 dinara, a samo veštačko đubrivo koje smo bacili plaćeno je 350.000 dinara", objašnjava Nikola Vujić iz Vinče kod Topole.

"Cena padalice je bila tri dinara, radnik je bio 2.000 dinara, on nije mogao da ukupi sebi za nadnicu da dođe", kaže Ratko Đorđević iz Vinče.

Prva i druga klasa lane je prodavana po pedeset dinara. Čekajuji bolju cenu, mnogi su celokupan rod smestili u hladnjače. Sada sve prodaju kao industrijsku jabuku po 4četiri dinara za kilogram. Petnaest kilograma jabuka jeftinije je od ambalaže.

"Najveći problem je uvoz inostrane jabuke. Našu jabuku ne žele da uzmu, a ono sto uzmu, gledaju baš svaku sitnicu", kaže Lazar Đorđević iz Vinče.

Izvozne procedure su pooštrene, traže se plodovi dobrog kvaliteta, ali i izgleda. Zbog grada, samo pet odsto proslogodišnjeg roda moglo je da zadovolji te uslove.

"Postoji rešenje: protivgradne mreže. Mi trenutno nemamo sredstava, zadužili smo se i prethodne godine, svi smo mi ovde u kreditima", kaže Đorđe Stevanović iz Vinče.

Zato je opština sa Ministarstvom poljoprivrede, bankama i osiguravajućim kućama pokrenula projekat za nabavku protivgradnih mreža.

"Dajemo na deset godina poljoprivrednicima kredite, sa subvencionisanom kamatom. Fiksna stopa je 3,7 odsto na godišnjem nivou, a država vraća 50 odsto subvencija", objašnjava Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.

U odnosu na veličinu, Topola je naveće voćarsko područke u Srbiji. Od oko pet hiljada, protivgradnom mrežom pokriveno je 250 hektara. I dok preračunavaju štetu, voćari uveliko spremaju zasade za novu sezonu i očekuju veću brigu države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара