U Temerinu otvoreno najveće tovilište kečiga u Srbiji

Od prvog januara, na svim rekama u Srbiji, zabranjen je izlov kečige, a u restoranima može da se priprema samo ukoliko vlasnici imaju potvrdu da je kupljena iz veštačkog tova. U Temerinu je danas otvoreno najveće tovilište kečiga u zemlji.

Zabranom ribolova kečige kod nas su se otvorila vrata veštačkog uzgoja, jer je tržišna cena deset evra po kilogramu isplativa za uzgoj.

Glavna prednost ove proizvodnje je sposobnost da se smanji potreba za svežom i čistom vodom uz održavanje zdrave životne sredine.

"Do sada je uloženo između sedamsto i osamsto hiljada evra i karakteristike su takve da imamo petnaest bazena kapaciteta od 550 do 650 kubnih metara vode za preradu i uzgoj ribe u zatvorenom sistemu", objašnjava Mirko Pavković, tehnički direktor farme, "oprema je uvozna, najveći svetski standard, sve je kompjuterizovano."

Uzgoj ribe u bazenima u svetu, kako je dokazano, pokazao se kao dobar način za pokretanje komercijalne proizvodnje koja ima visoku produktivnost.

"Proizvodni ciklus u ovakvom sistemu gajenja traje od 3-4 meseca, kapacitet je od 25 do 30 tona u turnusu, tri turnusa godišnje i to nam je kapacitet", kaže direktor farme Zoran Mažić. "Što se tiče ishrane isključivo kompletna hrana ekstudirana za ishranu kečige."

Kako se kečiga priprema za upotrebu, objašnjava Marijana Tomičić:

"Kečigu potapamo u vrelu kipeću vodu, zatim je gulimo i čistimo, solimo stavljamo u brašno i u vrelo ulje, to je ceo proces prerade ove ribe."

Najveća prednost veštačkog uzgoja ribe je to što postoji stabilna proizvodnja visokog kvaliteta tokom cele godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво