Ko je zagadio vodu u Pečenogu

U bazen vodovoda u kraljevačkom selu Pečenogu, neko je ubacio otrovne materije. Na sreću, zagađena voda nije dospela u veći bazen odakle stiže do kuća i štala.

Saša Vukadinović svakog dana uključuje motor u vodovodnoj stanici, kako bi domačinstva u višim delovima Pečenoga imala vodu. Tog dana nije, jer je video penu u bazenu.

"Prvo sam mislio da je deterdžent, pa smo utvrdili da je neka mešavina ulja i nafte. Sreća je što nisam uključio motor, pa da zagadi i veći bazen u kom je 21 kubik vode", priča Saša Vukadinović iz Pečenoga.

„Oko hiljadu i po litara vode ručno smo izvbacili, nas troje-četvoro, do pola 11 uveče", kaže Jovan Milošević iz Pečenoga.

Iako je u cevima voda iz gradskog vodovoda, ona je tehnička. Sistem održavaju sami meštani koji su tu vodu koristili i za piće. Sada balonima moraju do okolnih izvorišta i bunara.

„Baš je teško nositi vodu, ali kad nešto moramo", žali se Olga Debeljak iz Pečenoga.

I stoka se napaja vodom iz cisterni.

 "U štalama imamo pojilice da pustimo ,ali sada nismo smeli da upotrebljavamo te pojilice, otkud znamo šta može da se desi!" zabrinut je Milan Vukadinović iz Pekčanice

Supstanca je sipana u prelivnu cev izvan objekta gde se nalazi pumpa. Još se ne zna ko je to učinio, a policija je slučaj predala tužilaštvu. Mešatni mogu samo da sumnjaju

"Kućica je bila zatvorena, znači nije ušao unutra. Znači znao je pojedinosti kako to treba da uradi. Mi ne sumnjamo da je neko došao iz drugog sela", tvrdi Jovan Milošević iz Pečenoga.

"Preduzeli smo neke korake da vodovod zaštitimo malo bolje, da ne bi dolazilo do ovakvih incindenata. Ovako nešto nismo očekivali računajući da svi koristimo tu vodu. Mi zaista nismo obraćali pažnju, nismo se nadali da do toga može da dođe, da tako nešto neko može da uradi", objašnjava Milorad Jovanović iz Pečenoga.

Zavod za javno zdravlje u Kraljevu preporučio je meštanima Pečenoga da ne koriste vodu dok se ne proveri sa čime je zagađena i da li je posle čišćenja, bezbedna za upotrebu. Rezultati se očekuju do kraja nedelje.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво