Šahovske figure za diplomski rad

Dvojica učenika četvrtog razreda Tehničke škole u Pirotu već pripremaju maturski rad. U školskoj radionici prave šahovske figure i tablu, a svojom preciznošću oduševili su i profesore.

Slabo igraju šah, ali su zato postali pravi majstori za izradu šahovskih figura. Za Lazara i Aleksandra, učenike četvrtog razreda pirotske Tehničke škole, ove figure imaju dodatni motiv i izazov. One su njihov diplomski rad.

„Najizazovnije je bilo osmisliti sve te figure, pošto nismo imali da gledamo od postojećih, morali smo sve sami da smislimo. Moj zadatak u ovom projektu je bio programiranje i modeliranje ovih figura, kao i osmišljavanje tehnologije za izradu", objašnjava Lazar Dimov, učenik Tehničke škole.

„Ja radim na glodalici, si-en-si mašini i strugu. Posle obrade ima i dodatnih radova na konvencionalnim mašinama to su strug i glodalica. Najteža figura za izradu je konj zato što se radi iz više stezanja", kaže Aleksandar Živković, učenik Tehničke škole.

Figure od mesinga, aluminijuma i čelika su već napravljene, a uskoro će dvojica maturanata izraditi i tablu. Svojim umećem i preciznošću, učenici su matirali profesore.

„Oni su se odlučili za ove zadatke, zato što su to figure koje imaju najsloženiji geometrijski oblik i formu, vezano za strug. Time su verovatno hteli da potvrde svoje četvorogodišnje znanje stečeno u ovoj školi. Praktično oni su već majstori, programeri", zadovoljan je Darko Božić, profesor Tehničke škole.

Tehnička škola u Pirotu, jedna je od najboljih u Srbiji. Zbog toga su maturanti ove škole cenjeni na tržištu rada.

„Tehnička škola nudi sigurnost učenicima - mogućnost da se zaposle posle srednje škole, da uzmu stipendiju od firmi koje rade u Pirotu ili da nastave sa studijama", objašnjava Milan Božić, direktor Tehničke škole.

Aleksandar i Lazar nameravaju da upišu Mašinski fakultet. Šahovske figure odlična su preporuka.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво