Pančevo pamti NATO bombardovanje

Pančevo pamti NATO bombardovanje

U Istorijskom arhivu u Pančevu otvorena je izložba fotografija Zorana Jovanovića i Živojina Milanovića, koje su nastale tokom 78 dana bombardovanja. Prikazan je i film o uništavanju Rafinerije i petrohemijskog kompleksa u tog gradu

Pre 20 godine prve granate NATO avijacije pogodile su fabriku Utva avioni u Pančevu i vojnu bazu u Kačarevu.Ovaj grad je u narednih 78 dana gađan 24 puta,a na meti su najčešće bili Rafinerija,Petrohemija i Azotara.Zahvaljujući ovim fotografijama zauvek će se pamtiti na koji način je uništavana hemijska industrija od koje građani mogu imati više decenijske posledice:

Živojin Milanović, bivši foto-reporter u Rafineriji, kaže: "Mi smo svaki put čekali da prođe bombardovanje i onda smo išli da snimimo i napravimo analizu šta se dogodilo.Najteže je bilo kad su pogodili Energanu u kojoj su izgubljena tri mlada života na radnom mestu." Zoran Jovanović-Mačak-foto-reporet Večernjih novosti, kaže: "Bilo je teško raditi što zbog ratnog okruženja,što zbog ljudi koji nisu nikome verovali i ko god je imao foto aparat smatrao se špijunom.Hapsili su me i u Rafineriji i to više puta."


Gradonačelnik Pančeva u vreme bombardovanja Srđan Miković kaže : "Prvog dana bombardovanja na železničkoj stanici neposredno uz grad stajala je železnička kompozicija u kojoj je bilo 1,600 tona hlora i propilena.Da je to pogođeno, a geleri su leteli preko cisterni Pančevo bi bio mrtvo za 5 minuta."


Mladi Pančevci koji su rođeni te ratne godine na fotografijama vide u kakvom okruženju su se rodili,a neki imaju i trajne posledice. Jedan od njih kaže da i danas, kada čuje zvuk aviona, oseti jezu i uzbuđenje.

Autori ove izložbe imaju želju da do leta svoje fotografije predstave i u galerijama svih zemalja koje su nas bombardovale , kako bi čitav svet video kakva nam je nepravda načinjena pre dve decenije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво