Muzejska postavka o NATO bombardovanju u Kadinjači

Više od dvadeset hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva svake godine poseti Spomen kompleks na Kadinjači. Pored istorijskog segmenta iz Drugog svetskog rata, posetioci mogu da se upoznaju sa novijim periodom naše istorije uz jedinstvenu muzejsku postavku NATO bombardovanja Srbije.

Period od 78 dana bombardovanja užičkog kraja, sistematizovan je muzejskom postavkom koja je zaživela pre devetnaest godina. Tako posetioci imaju priliku da se upoznaju sa razornim posledicama arsenala koji je NATO sručio na užički kraj.

„Korišćeno je oružje koje izaziva traumatske posledice i korišćeno je nešto što nije dozvoljeno, materijal koji nije dozvoljen Međunarodnim pravom, koji je zabranjen, a korišćen je ovde”, ističe Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Pored delova projektila, grafitne bombe, koja je premijerno testirana u Srbiji, fotografije svedoče o uništavanju objekata, koji nisu bili od vojnog značaja. Poput pošte, dečijeg odmarališta i brojnih civilnih objekata. Svaka fotografija krije priču, posebno one o stradanju civila.

„Fotografija majke, koja je izgubila svog sina. Tu je sravnjen ski-centar na Torniku i tu su poginula tri mladića”, objašnjava Stefanovićeva. „Međutim, jedna majka u crnini sedi na klupi, ona čega svog sina. I ona posle 42 dana umire na tom mestu.”

Stalna postavka iz Drugog svetskog rata svedoči o prvoj slobodnoj teritoriji u okupiranoj Evropi, ali i stradanje dve stotine boraca Radničkog bataljona. Iz Zlatiborskog okruga u ratovima devedesetih, na osnovu evidencije život je izgubilo sto pet boraca.

Ni posle dve decenije užičkom muzeju nisu dostupne informacije o civilnim žrtvama sa područja Zlatiborskog okruga. A one su vredne pamćenja. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво