Loznička pijaca u vreme posta

Jednako šarena, jednako prolećna, isto zdrava. Ipak, drugačija. Kakva je ponuda na pijacama u vreme posta, a kakva tražnja i potrošnja.

Razne vrste čorbi, uz ribu, u vreme posta obično su, kažu, glavno jelo na trpezi. Luka, krompira, ali i svih ostalih vrsta povrća, kao i salata na lozničkoj pijaci ne nedostaje ni ovog marta. Ponuda je šarenolika, a između ostalog, može se naći i ono povrće kojem, u narodu rečeno, još uvek vreme nije.

"Najviše idu salate, mladi luk, zelena salata, paprika, to što može da se jede sveže", kaže prodavac Jovo Golijan. Na pitanje ima li kupaca i kakve su cene, odgovara: "Pa cene su otprilike na nivou prošlih godina, kupaca ima, jedino je ove godine dosta skuplji stari luk i krompir to je zbog klime prošle godine, ostalo je sve na nivou prošlih godina možda nekih desetak procenata da je skuplje".

U rano jutro vikendom na pijaci je manje kupaca nego inače, ali prodaja, kažu, ide dobro i uprkos većim cenama u odnosu na supermarkete.

Neki od anketiranih građana kažu:

"Postila sam do danas, ne više. Za ručak sam spremala šampinjone, pasulj i tako svašta."

Kupuju, kažu, i jabuke, povrće, zeleniš, često brokoli, spanać, luk, rotkvice.

Na pitanje da li češće dolaze na pijacu ili ide u supermarket, sugrađanka odgovara: "Jednom sedmično sigurno dolazim na pijacu, ali i idem u supermarket".

Ni ribarnice na pijaci ne uskudevaju u ponudi, ali i potražnji. Kilogram šarana košta 440 dinara, a pastrmke 560. Cena zaleđene ribe nije se menjala duže vreme.

"Cene se znači nisu menjale, cene su ostale od Nikoljdana iste. Prodaja ide solidno, solidno, ne možemo se požaliti", kaže prodavac Milorad Đurić.

"Šta ste pazarili ovog jutra od ribe i kakve su cene?"

"Riblje pljeskavice i oslić, cena 260 za riblje pljeskavice, 350 ovaj oslić. Skupi se novca."

A oni koji novac ne skupe, na pijacu, kažu, dolaze da se druže. Jer čak i kada para nema, ovde ima osmeha, a kod ponekog prodavca čak i veresije.

broj komentara 0 pošalji komentar