Zrenjaninci nezadovoljni zbog cena grejanja

Zrenjaninci koji se odluče da više ne koriste usluge daljinskog grejanja neće se osloboditi i računa "Gradske toplane" koja odlukom lokalnog parlamenta primenjuje takozvani tarifni sistem naplate koji u jednom delu plaćaju čak i bivši korisnici. Zbog ove odluke građani su više puta beuspešno protestovali, a neki su probali da pregrade stan kako bi smanjili kvadraturu i troškove za nepostojeće grejanje.

Pedesetdevetogodišnja Vesna Nedeljković iz Zrenjanina isključila se pre tri godine sa gradskog Sistema daljinskog grejanja, no i dalje je u obavezi da svakog meseca plaća takozvani fiksni deo koji plaćaju svi potrošači, bez obzira na potrošnju, pa čak i oni koji su se skroz isključili sa mreže. Vesna je htela da iseče ili zazida jedinu cev centralnog grejanja koja je u vezi sa sistemom u zgradi, kao i da pregrađivanjem smanji kvadraturu stana zbog visokih računa. Za grejanje koje nema prosečno joj se potražuje oko dve i po hiljade dinara mesečno. Za sada je platila oko 80 hiljada, a novi dug je oko 40 hiljada dinara.

 

"I otkad sam isključena dobijam račune, a smatram se oštećenom zato što sam u prizemlju i nemam protok vode, a svi zidovi su spoljni", kaže Vesna Nedeljković iz Zrenjanina. 

"Hteli ste da zazidate cev i odustali ste od toga. Zašto?"

"Da. Zato što mi treba dozvola", odgovara Vesna.

 U zrenjaninskoj "Gradskoj toplani" kažu da samo primenjuju zakonom propisan način naplate.

"Slučaj gospođe Vesne Nedeljković nam je poznat. Gospođa je do pre nekoliko godina bila korisnik naših usluga, u međuvremenu se isključila, isključila se u periodu kada je počela primena tarifnog sistema i naravno prema Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Zrenjanina ona je prema članu 38. u obavezi da plaća fiksni deo troška, jer je to dakle tako odlukom ustanovljeno", objašnjava Melanija Lojpur, iz JP "Gradska toplana" iz Zrenjanina.

Problemi sa grejanjem u Zrenjaninu počeli su kada je toplana sa obračuna potrošnje energije po kvadratu stambene površine prešla na plaćanje po utrošku energije, a ovaj način naplate još uvek izaziva negativne reakcije građana. Do sada se sa mreže daljinskog grejanja isključilo više od tri stotine korisnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво