Niš se priprema za sećanje i počast

U Nišu se u nedelju 24. marta obeležava 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju. Danu sećanja na žrtve prisustvovaće državni vrh, predstavnici vojske, crkve, diplomatskog kora i građani. Pripreme u Nišu su počele.

Iako je na Niš prva bomba pala 25. marta, 24.mart je za Nišlije sećanje na 54 dana provedena pod vazdušnom opasnošći, na 57 Nišlija poginulih u bombardovanju, na više od 60 teško ranjenih, više od 200 lakše.

Nišlije pamte i kasetne bombe koje su pale u blizini Tvrđavske pijace. U Nišu je 120 objekata potpuno srušeno, a više od tri hiljade je oštećeno, što civilnih, što vojnih, infrastrukturnih.

Nišlije pamte bombardovanje i nije slučajno što se u tom gradu obeležava 20 godina od početka NATO agresije, jer je Niš jedan od gradova koji su najviše bili izloženi NATO projektilima. Gradonačelnik Niša poziva građane da dođu u 24. marta ispred Tvrđavskog mosta.

"Da se tog dana setimo svih tih teških trenutaka u istoriji naše zemlje, našeg naroda, našeg grada, da se setimo naše hrabre i junačke vojske i policije i svih pripadnika snaga bezbednosti, da tog dana ili te večeri kada obeležavamo godišnjicu dodjemo u miru, u tišini dostojanstveno da minutom ćutanja odamo počast svim stradalim civilima i pripadnicima snaga bezbednosti", kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Režim saobraćaja biće izmenjen već od subote, bina se postavlja isped Tvrđavskog mosta i generalna proba biće u subotu od 20 časova i to podrazumeva probu sirena za vazdušnu opasnost i gašenje uličnog svetla. Iz grada najavljuju i da će neće biti moguće parkiranje u centru grada, da će mnoge ulice biti zatvoren za saobraćaj, ali i da će gradski prevoz biti pojačan kako bi građani mogli da stignu.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво