U Vranju sećanje na NATO bombardovanje

U Vranju je danas u svim osnovnim i srednjim školama održan javni čas, otvorena je izložba "Vranje pamti NATO zločine 1999-2019", priređen je prijem za borce sa karaula Košare i Gorožup, i pripadnike policije ranjene tokom NATO agresije.

Dalibor Trajković iz Vranja, sa navršenom dvadeset jednom godinom, bio je na redovnom odsluženju vojnog roka 1999. godine, pripadnik 53. graničnog bataljona na Kosovu i Metohiji. Ranjen je pretposlednjeg dana bombardovanja.

„Najteže za svakog je šta se dešava kući, kako je porodica jer tad nije bilo komunikacije, a cela zemlja je bila bombardovana u to vreme”, seća se Dalibor Trajković.

„Najteže mi je bilo u životu posle povlačenja sa Kosova”, kaže Dragoslav Dimčevski, potpukovnik u penziji, „kada smo bili zaboravljeni, svi koji smo učestvovali, da li je bilo na Košarama, General Pavle Ilića, Đeravici...” 

Žele da sačuvaju sećanje na pale borce i žrtve koje su podneli oni koji su učestvovali u ratu. U Vranju je treći put priređen prijem za borce sa karaula Košare i Gorožup, i policajce koji su ranjeni tokom NATO bombardovanja.

„Potpuno vas razumem i saosećam sa vama, i sam sam bio učesnik ratnih dešavanja, sa tom razlikom što ste vi bili uključeni u najteže borbe koje su se tada vodile”, kaže Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.

„Dnevnici vaših sudbina ispisali su nova poglavlja. Pod vazdušnim udarom NATO snaga i neprekidnom vatrom terorista prošli ste kroz pakao, pakao za koji nema reči kako bi se opisala sva strahota rata, vojnih uporišta na karaulama, i dubini teritorije Kosova i Metohije”, navodi dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

I izložbom „Vranje pamti NATO zločine 1999-2019” obeležava se 20 godina od početka NATO agresije.

Na više od stotinu slika prikazana su razaranja i posledice ubojitih dejstava avionskih bombi na vojne i civilne ciljeve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво