Kikinda: Bolja komunikacija sa nagluvima i slabovidima

U kikindskom Uslužnom centru postavljen je sistem za lakšu komunikaciju sa osobama oštećenog sluha i vida i informator na Brajevom pismu. Na raspolaganju im je i prevodilac za znakovni jezik.

Statistika u svetu i kod nas pokazuje da trideset odsto stanovništva ima oštećen sluh i potrebu za upotrebom slušnog aparata. Ali, to nije uvek dovoljno.

"Prvo, postavljen je indukcioni sistem .To je sistem koji ima antenu i omogućava osobama koje imaju slušni aparat da direktno primaju informaciju u tu slušalicu, jer nagluve osobe u uslovima buke ne mogu da čuju informaciju, nego imaju šum. Tako im ovo pomagalo omogućava da direktno komuniciraju sa zaposlenima", objašnjava Snežana Blagojević, Udruženje građana "Altea" Beograd.

"Što se tiče gluvih osoba njima ovo ne može pomoći. U tom slučaju imamo, naravno, prevodioca na znakovni jezik koji pomaže", dodaje Gordana Marković Jankov, Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih Kikinda.

U Uslužnom centru instaliran je Informator na Brajevom pismu za slepa lica, koji poseduje kontakte i razne informacije vezane za rad gradskih institucija.

"Sada ćemo moći da uključimo naše članove, koji su ovladali Brajevom azbukom, da budu korisni članovi naše organizacije. Oni sada mogu koristiti taj vodič, da se brže snalaze i uspostavljaju kontakte", kaže Milovan Gucul, Organizacija slepih "Severni Banat" Kikinda.

Indukcioni sistem za amplifikaciju govora se može primeniti u raznim objektima, kako na šalterima javnih institucija, tako i u salama za predavanja, recepcijama, bankama, pozorištu, a način korišćenja je veoma jednostavan. Aparat košta oko 600 evra i do sada se koristi u više od 60 gradova u Srbiji.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво