Grad Niš plaća skijanje najboljim studentima

Da li se isplati biti dobar student, pitanje je koje se sve češće postavlja. Visok prosek iziskuje mnogo truda, ali se, zbog trenutne ekonomske situacije, kako pokazuje statistika, do posla lakše dolazi sa srednjom školom. Mali pomak se očekuje od novih programa zapošljavanja koji su namenjeni upravo dobrim studentima. Sa niškim akademcima razgovarala je Jelena Piljević.

Četrdesetak najboljih studenata niškog univerziteta provešće kraj marta na Kopaoniku. Boravak, ski pas i obuka za skijanje - sve o trošku grada i sve sasvim zasluženo.

"Vidi se da je neko prepoznao naš rad i naš trud i da se neko setio da nas za to i nagradi" kaže Milica Mandić, studentkinja prava.

"Motivišemo mlade ljude da ostanu u ovom gradu, jer oni jesu budućnost, to nije demamgogija i nije politički govor, nego pravo stanje stvari", navodi Marina Kostić, iz sekreterijata za obrazovanje Niša.

Studiranje je međutim tek deo priče. Za većinu je teže pitanje šta posle.

"Ako država nastavi da promoviše najbolje studente i znanje i obrazovanje mislim da je moja budućnost u Srbiji", kaže Aleksa Milenković, student medicine.

"U mojoj struci trenutno nema posla pa planiram da kad završim idem da radim na brodu da skupim novac za master", navodi Anđela Stojanović, studentkinja žurnalistike.

Od oko 25 hiljada lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u gradu Nišu skoro petinu čine lica sa završenim fakultetom.

"Na vaše pitanje šta sa dobrim studentima možda je najbolji program za pripravnike sa visoki obrazovanjem, gde je jedan od uslova prosek preko 8,5, Nacionalna služba finansira godinu dana i poreze i dopriose, a obaveza poslodavca je da još 6 meseci posle toga zadrži lice u radnom odnosu", objašnjava Boban Matić, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

U potrazi za sigurnijom buducnoscu našu zemlju za poslenjih desetak godina napustilo više od 100.000 visoko obrazovanih ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво