Francuska moda u Topoli

Posle višegodišnje pauze, neuspelih privatizacija i stečaja, pogon nekadašnje Konfekcije "Rudnik" u Topoli ponovo radi. Novi vlasnik, francuski "Bado tekstil", u renoviranje fabrike i nabavku mašina uložio je više od milion evra, a kompletna proizvodnja, namenjena je izvozu.

Francuskinje nose pantolane sa natpisom „proizvedeno u Srbiji”, koje šije šezdesetak iskusnih radnika nekadašnje konfekcije „Rudnik”, ali i novozaposleni tekstilci.

Uslovi za rad su mnogo bolji, kaže radnica Milena Vujić, a njena koleginica Tamara  kaže da su početne teškoće prevladali uz pomoć gazde.

Novi vlasnik, doneo je i nova pravila. Unapredio je i osavremenio proizvodnju, uveo svetske standrade kvaliteta. Rezultati nisu izostali.

„Uspeli smo da povećamo produktivnost poslovanja, to jest duplirali smo proizvodnju pantalona za naše klijente u Francuskoj, koji od nas zahtevaju i kvalitet, i kvantitet, kao i  poštovanje rokova”, ističe Bahatin Dogan, vlasnik fabike "Bado tekstil" u Topoli.

A da strani investitor, i najnovija tehnologija u tekstilnoj industriji, dođu u Šumadiju, umnogome je doprinela lokalna samouprava.

„Ključ je, da je ovo dobra privatizacija za Topolu, za čitav ovaj kraj, da ljudi imaju sigurne plate i da imaju sigurnu egzistenciju”, kaže Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.

Sigurna plata zbog povećanja proizvodnje, do kraja godine, čeka još šezdeset radnika. U planu je i zapošljavanje mladih, kaže Monika Živanović Obradović:

„Da motiviše buduće radne kadrove, da idu u srednju školu tekstilnu, jer će moći, da obavljaju dualno obrazovanje u našoj tekstlnoj industriji, odnosno u našoj fabrici.”

„Bado tekstil” je druga francuska firma u Topoli. Za opštinu sa oko 23.000 stanovnika, koji uglavnom žive od poljoprivrede, to su značajne investicije.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи