Ivanjički krompir - retkost na čačanskoj pijaci

U trgovinama i na pijacama, povrće je ovog meseca bilo za trećinu skuplje nego u martu prošle godine, a ivanjički krompir postao je redak i skup proizvod čak i na čačanskoj pijaci.

Na čačanskoj pijaci raznovrsna ponuda povrća od lokalnih proizvođača. Mlada zelena salata, luk i rotkvice prodaju se po prošlogodišnjim cenama. To se povrće najviše i kupuje.

Skuplji je prošlogodišnji luk koji se prodaje po sto dinara za kilogram i krompir - od 50 do 70 dinara. Uvozno povrće je dosta skuplje a najskuplje su paprike - 350 dinara.

Nepovoljne vremenske prilike u junu i julu prošle godine umanjile su rod povrća u selima oko Zapadne Morave. Rod krompira u domaćinstvu Gordane Cvetković u Zablaću bio je znatno slabiji od očekivanog.

Kišno leto uticalo je na rod, a kasnije i na rast cena pojedinog povrća, ističe Snežana Marković Đurović iz Centra za razvoj sela:

„Bile su velike kiše, potom sunce, mnogi poljoprivredni proizvođači nisu mogli da zaštite svoje useve i nisu ih adekvatno zaštitili, pa je došlo do smanjenja prinosa i kvaliteta voća i povrća.”

Na cene utiču i promenjene navike kupaca, tvrdi Zoran Nikolić, zaštitnik potrošača iz Kragujevca: 

„Mi smo u nekom periodu jeli zimnicu, kisele krastavce, kupus, turšiju, a ne sveže povrće. Samim tim i trgovci apsolutno razumeju potrebe tržišta i shodno tome formiraju cene - to je prost zakon ponude i potražnje.”

Najveće promene poslednjih godina zabeležene su u proizvodnji krompira, pa je Srbija od izvoznika postala značajan uvoznik i to iz Nemačke, Belgije, Holandije. Zato je ovaj ivanjički krompir na čačanskoj pijaci redak i skup proizvod.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво