Valjevo između dva dana grada

Svečanom akademijom i dodelom nagrada u Valjevu je obeležen dan grada. Šta se u Valjevu dešavalo između dva dana grada, podseća Radovan Lazarević.

Da brani Krušik od bombardovanja herojski se borio pilot Milenko Pavlović. Krušik je ipak uništen nato bombama ali se iz ruševina brzo vratio na vrh namenske industrije Srbije. U februaru je obeležio 80 godina postojanja sa rekordnih 109 miliona dolara izvoza.

"Radimo na najmodernijim mašinama visoke tehnološke sposobnosti. Fabrika je modernizovana u zadnjih 5 godina, dosta", kaže radnik Aleksandar Obućina.

Većinski vlasnik Gorenja postala je kineska kompanije Hajsens koja je odlučila da iz Velenja u Valjevo preseli proizvodnju svih frižidera. Valjevo je proglasila za evropski centar rashaldnih uređaja.

"Obim proizvodnje je 150 hiljada uređaja koji dolaze ovde u Valjevo i vrednost investicije nije mala, to je 4 miliona evra", navodi Simon Kumer, direktor Gorenja Valjevo

Građani su tek ove zime saznali da je Valjevo među najzagađenijim gradovima u Evropi.

Posle oštrih reakcija Valjevaca, gradska vlast donela je 17 mera za čistiji vazduh.

Ni posle 20 godina izgradnje, uprkos upotrebnoj dozvoli, Osnovna škola "Milovan Glišić", nije useljena.

"Znači, bezbednost dece stavljam iznad svega, i naravno svih zaposlenih", rekla je direktorka te škole Nataša Badovinac.

Na dostajan način mladi istraživači obeležili pola veka od osnivanja pokreta i prvog Kluba u Valjevu. Od njih je nastala Istraživačka stanica Petnica.

"Mladi istraživači su bili centar širenja amaterske nauke i na taj način su stvarali jednu klimu boljeg razumevanja šta je naučnoistraživački rad", navodi Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica

Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevskoj bolnici obeležio 6 godina rada. Rođeno je 360 beba.

"Nakon dve hirurške intervencije mi smo se obratili centru i na našu veliku radost posle prvog pokušaja smo postali roditelji", kaže Milica Marić.

"Mi smo prošle godine uveli novu metodu zamrzavanja jajnih ćelija. Ostvarene su prve trudnoće nastale na ovaj način i rođena nam je prva beba ovom tehnikom", objašnjava doktor Branko Budimirović, načelnik centra za VTO.

Neke bebe već su se radovale susretu sa alpakama, zanimljivim i korisnim životinjama, koje na porodičnom imanju gaji Milijan Savić. One su prve u Valjevu i jedine u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво