Lokalne samouprave pripremaju projekte

Ministarstvo državne uprave uputilo je lokalnim samoupravama javni poziv za prijavu projekata koji će se iz budžetskog fonda finansirati sa blizu 490 miliona dinara. Rok za prijavu je 1. april, a prvi put je 49 miliona planirano za finansiranje projekata kojima će se smanjiti rizici od elementarnih nepogoda. Istraživali smo da li su lokalne samouprave pripremile projekte sa kojima će konkurisati.

Postavljanjem prve meteo stanice i senzora za praćenje hidroloških parametara , Kruševac je krajem prošle godine započeo izgradnju sistema za rano upozoravanje na 18 lokacija. Sredstva za realizaciju projekta vrednog 3 miliona dinara potražiće u budžetskom fondu za lokalne samouprave.

"Sa ovim sistemom ili sa skupom ovih stanica koje bi javljale promenu vodostaja i promenu svih drugih meta uslova koje se tu nalaze, a imale i integrisan video signal sa lica mesta, imali bi mogućnost da pravovremeno uzbunite prvo ljude koji se nalaze nizvodno na tom bujičnom vodotoku, a onda da imate i mogućnost da znate kolika će količina vode da vam uđe u naredni, veći vodotok, i prema tome predvidite šta će da vam se dešava nizvodno", kaže Dušan Tododrović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kruševca.

Kruševac će konkurisati i za projekat procene rizika za objekte javne namene kao i za rekonstrukciju hale sportova, a šansu po javnom pozivu potražiće i Kraljevo, Zrenjanin i Čačak u kojem se privode kraju rekonstrukcija skupštinske sale. Radovi vredni 12 miliona dinara finansirani su prošle godine iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave.

"Lokalne samouprave su ograničene svojim budžetima i moraju da koriste ovakve šanse u onom iznosu,i sa onim mogućnostima i kapacitetima kojima one raspolažu. I mi ćemo se sigurno potruditi da konkurišemo, a da li ćemo i dobiti sredstva to će već zavisiti od njihove komisije i od jačine i mogućnosti našeg projekta", navodi Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić najavljuje:

"Zrenjanin će sigurno konkurisati bar sa dva projekta. Jedan će biti oko vanrednih situacija i zaštite od poplava, a videćemo da li ćemo nešto što se tiče, pre svega, predškolskog obrazovanja i sređivanja nekih vrtića."

Do 1.aprila, kada se javni poziv lokalnim samoupravama završava, za sredstva po projektu regulacije bujičnih potoka i reka konkurisaće i Opština Boljevac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи