Jošanička banja: O bezbednosti dece na internetu

Da li smo najmlađe dovoljno zaštitili od negativnih uticaja interneta? I da li su deca iz gradova u informatičkoj prednosti u odnosu na vršnjake iz ruralnih sredina? U Osnovnoj školi u Jošaničkoj banji održano je predavanje o bezbednosti na internetu.

U svakom trenutku na internetu vreba više od 750.000 veb-predatora. Ranjive su sve kategorije dece pokazuje statistika, jer razlike u informatičkoj pismenosti dece iz različitih sredina, gotovo da nema.

 

Izjednačeni su potpuno, kaže Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra:

„Na društvanim mrežama su i deca sa sela i deca iz grada. Znaju sve, kako bih rekla, fore i fazone, tako da tu nema nikakve razlike.”

Bezbednost na mreži je prioritet, koju je, nažalost, najteže postići. Kada problem nastane i postane alarmantan, roditelji poslednji saznaju.

Emina Beković dodaje: „Roditelji iz grada i roditelji sa sela su na istom nivou svesti kada je u pitanju neznanje o opasnostima i rizicima koje nose nove tehnologije.”

Jošanička banja je mala varošica pa se roditelji često vode krilaticom: Neće se to dogoditi meni. Nakon predavanja, većina roditelja kaže da će ozbiljnije pristupiti problemu:

„Dete mi je malo ali, šta ga sve vreba u svemu tome... Ne znam. Baš sam pod utiskom.”

Provodi više vremena u prirodi nego u kući, kaže jedan od roditelja: „Trudim se da što manje koristi internet.”

Slično predavanje je održano i učenicima. Dosta podataka o pretnjama sa interneta su dobili i na časovima.

„Kako da prepoznaju opasnost i kako da je spreče. Kako da reaguju ako slučajno do opasnosti dođe. Smatram da je od velike važnosti i edukacija roditelja. Jer oni su čak i manje upoznati od dece, šta se dešava na internetu. Mislim da treba da im se probudi malo svest”, kaže Tamara Čolović, profesorka informatike.

Savetovanja „Pametno i bezbedno” održava Nacionalni kontakt centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Centar je uvek dostupan na broju 19833.

 


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво