Obnovljeno psihijatrijsko odeljenje

Povodom dana Opšte bolnice „Sveti Luka" u Smederevu, u toj ustanovi je otvoreno renovirano Odeljenje psihijatrije. Sredstva je obezbedila Evropska unija, u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije.

Najstariji zidani objekat u krugu bolnice je zgrada psihijatrije iz 1921. godine. Bila je u lošem stanju i sa samo 12 kreveta. Rekonstrukcije je trajala četiri meseca, a donela je mnogo poboljšanja, pre svega u broju kreveta kojih je sada 24, a renovirano odeljenje imaće i dnevnu bolnicu za petnaestoro pacijenata.

 

„Dibili smo opremu, ultrazvučni aparat, EG, EMG, vrednost rekonstrukcije je oko 300.000 evra i objekat će praktično ovih dana da primi prve pacijente”, kaže prim. dr Nenad Đorđević, v. d. direktora Opšte bolnice „Sveti Luka”, Smederevo

U samom projektu prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, pored smederevske bolnice učestvovali su i Specijalna neuropsihijatrijske bolnica iz Vršca kao i Univerzitet za medicinu i farmaciju „Viktor Babeš” iz Temišvara. Vrednost projekta za sva tri partnera je 1.630.000 evra.

„Iz sredstava ovog projekta nabavljen je nov 64-slajsni skener”, kaže dr Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne neuropsihijatrijske bolnice u Vršcu. „Dr Đorđević je rekao da smo iz ovih sredstava nabavili i medicinsku opremu i za našu ustanovu i za Opštu bolnicu Smederevo.” 

Nakon rekonstrukcije odeljenja psihijatrije trebalo bi da usledi i rekonstrukcija čitave ustanove, za koju su već opredeljena sredstva, ali ono što je prioritet je stručan kadar.

„Ono o čemu Ministarstvo zdravlja vodi računa je obnavljanje kadra, zadržavanje kadra ovde u regionu i inače u Srbiji. U okviru onoga što smo shvatili da zdravstvo mora da ostane, opstane i da se oni koji rade u zdravstvu na sve načine zadrže”, kaže prof. dr Radisav Šćepanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Inače, tokom trajanja projekta prekogranične saradnje između dve zemlje održano je dvanaest okruglih stolova sa stručnjacima koji su razmenili iskustva. Njihova zapažanja će biti objavljena u monografiji o ovom uspešnom projektu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво