Mala školska biblioteka u Donjoj Trešnjici

Učenici iz škole u Donjoj Trešnjici kod Malog Zvornika više puta su pokazali humanost, između ostalog i prošlog leta kada su prodavali svoje igračke kako bi prikupili novac za bolesnu drugaricu. Sad su i oni dobili vredan poklon: malu školsku biblioteku.

U seoskim školama sa malo đaka, mnogo toga nedostaje. Od toaleta, pa sve do knjiga. Jedan problem u Donjoj Trešnjici rešen je zahvaljujući dobrim ljudima.

"Mnogo nam znače ove knjige zato što nikada pre nismo imali ovakve knjige da čitamo, prvu knjigu koju ću ja da pročitam je "Pop Ćira i pop Spira", kaže učenica Jovana Nikolić.

"Imamo sada te knjige da pročitamo koje do sada nismo sreli i da razvijamo tu ljubav prema čitanju", navodi učenica Marija Erić.

Fond od 100 knjiga, za školu od samo 10 đaka, kažu, od nemerljivog je značaja. Obećavaju da će uzvratiti znanjem.

"Ovo je mnogo značajno za nas da deca imaju pristup, slobodan pristup ti knjigama, samostalno da uzmu, da stvaraju naviku, stiču nova znanja", navodi učitelj Predrag Spasojević.

Osnovnoj školi u Donjoj Trešnjici knjige su poklonjene kroz projekat najbolji edukatori Srbije koju pet godina za redom sprovodi Udruženje "Živojin Mišić".

"Postoji jedan kuriozitet da je iz ove male škole poteklo koliko ja znam četiri doktora nauka, a možda i više koji su postali profesori fakulteta. Nepostoje mala ili velika mesta, postoje mali ili veliki ljudi, nadam se da će nekog i ovog trenutka iz ove škole postati veliki kao što su bili Tesla ili Pupin koji su takođe počeli u nekom malom mestu", kaže Branislava Živanović, najbolji edukator u 2010. godini.

"Branislava Živanović je naš najbolji edukator iz 2016. godine i njena upravo ideja je bila da okupimo najbolje edukatore iz svih pet generacija i da doniramo knjige nekoj deci koja to zaslužuju, a ne mogu to da priušte", navodi Ivona Jovanović, koordinator Udruženja "Živojin Mišić".

Biti đak u seoskoj školi, kažu, ima svoje prednosti i mane. Ovde nema digitalnih učionica, a u nedostatku elementarnih stvari, daleko su i od druge moderne opreme. Ono čega ima na pretek je osmeha, igre i pravog drugarstva. Ova deca su to više puta dokazala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво