Šabac: Besplatni pregledi sluha

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, u Opštoj bolnici u Šapcu u toku su preventivni pregledi sluha. Za besplatan pregled mogu da se prijave svi građani, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

Šapčanin Sima Kesić imao je problem sa sluhom pre dve godine, ali se posle završenog lečenja nije javljao na kontrolu. Zato mu, kaže, akcija bolnice i ministarstva mnogo znači, jer je pregled uha, grla i nosa, kao i merenje sluha obavio bez čekanja.

"Ulazi se kako ko dolazi, bez velike gužve, jedna dobra prednost za sve gradjane, Trebalo bi što masovnije da dođu kad se ovakva prilika pruža", kaže Sima Kesić, iz Šapca.

"Najbitnije mi je što ne moram da čekam predugo na pregled, na kontrolu sluha, na sve to i volela bih da češće ima ovakvih akcija u svakoj oblasti zdravstva", navodi Rosa Bugarski, iz Majura kod Šapca.

Lekari poručuju da je govor najvažnija komunikacijska funkcija i da on zavisi od sluha, zbog čega preventivne preglede rade bebama još u porodilištu, ali da odrasli malo brinu o prevenciji.

"Kod odraslih osoba uticaj na sluh imaju infekcije, treuma, godine, profesionalna oštećenja. Zato je bitno sprovoditi preventivne mere da bi se sve to otklonilo na vreme, da bi se preduzela rana rehabilitacija, da bi se osigurale radne sposobnosti i bolji socijalni kontakt", objašnjava dr Miluška Alajbegović, načelnica ORL Opšte bolnice u Šapcu.

Prema rečima nadležnh, u dosadašnjim akcijama, promene i tegobe otkrivene su kod tri procenta pregledanih pacijenata, zbog čega će preglede organizovati i u drugim oblastima.

"To su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i depresija", najavio je dr Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice Šabac. "Napomenuo bih još jednu bitnu stvar da svest građanstva mora da se promeni i da ljudi više misle o svom zdravlju." 

U šabačkoj bolnici preventivni pregledi sluha trajaće do kraja meseca. Zakazuju se telefonom, a organizuju utorkom, četvrtkom i subotom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво