Univerzitet u Kragujevcu uputio preporuku fakultetima da budućim mamama ukinu troškove studiranja

Studentkinje koje čekaju bebu, osim zamrzavanja godine, nemaju druge povlastice tokom školovanja. Iako je inicijativa postojala i ranije, Univerzitet u Kragujevcu je prvi u Srbiji, uputio je preporuku svojim fakultetima da se budućim mamama ukinu troškovi studiranja i smanje obaveze na fakultetima.

Kostu je dobila na petoj godini studija. Očekuje i drugo dete. Tehnički fakultet u Čačku Ivanu je oslobodio plaćanja polovine školarine za master sudije, koja iznosi 85.000 dinara.

"Motivacija za završetak školovanja, rad na smanjenju visoke stope abortusa i bele kuge, kao i usađena želja da navike majke koje koja studira i uči budu navike svakog deteta", kaže Ivana Jovanović iz Čačka.

Inicijativu da Univerzitet u Kragujevcu omogući povlastice studentkinjama koje su trudne ili odgajaju decu do godinu dana, pokrenula je njena sugrađanka.

"Od kolegnica, koje su u međuvremenu dobile decu i ostale trudne, mnoge su imale jako težak period da usklade sve obaveze, koje su imale i studije su uglavnom bile te koje su patile", navodi Sandra Miljaković, student prorektor Univerziteta u Kragujevcu.

Da majčinstvo i diploma mogu lakše zajedno, potvrdio je i Senat Univerziteta u Kragujevcu usvajanjem predloga.

"Mislim da im je samo jedan mali korak i olakšica da se prosto usude da to urade i da, naravno, svi pomognemo da one na kraju završe fakultete i pronadju posao u svojoj struci", objašnjava prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

"Mi ćemo osloboditi na Savetu zvanično sve studentkinje koje su u ovom statusu od školarine, oslobodićemo ih pohađanja nastave i vežbi, naravno, ići ćemo na neki skraćeni termin onlajn predavanja", kaže prof. dr Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

Većina od oko dvadeset hiljada studenata su žene. Ta mera će im pomoći da završe školovanje i osnuju porodice.

U studentskoj poliklinici u Kragujevcu, trudnoću vodi 75 budućiih mama. Sva roditeljstva su planirana.

Kragujevčani su napravili prvi korak. Želja im je da im se na putu za povećanju nataliteta pridruže i ostali fakulteti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво