Još dve nedelje za preregistraciju traktora

Trećeg aprila 2018. godine stupio je na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja po kome su poljoprivrednici imali rok od godinu dana za preregistraciju i zamenu starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. Za to je potrebno izdvojiti i nekoliko desetina hiljada dinara. Problem je i što je veliki broj mašina u upotrebi više od dvadeset godina.

Dok vlasnicima novih mašina preregistracija neće predstavljati veliki problem, mali poljoprivrednici u Toplici, strahuju da zbog starosti njihovi traktori neće moći da prođu tehnički pregled.

"Moj traktor je iz osamdesete godine, to ne mogu ja nikad da doteram u red, da bi mogao da se preregistruje", kaže Saša Arsić, poljoprivrednik iz Šumarovca.

"Para nemamo, ne znam kako ćemo to da uradimo i da li će to da se registruje, na neki način neće smemo da izađemo na ulicu", navodi Dragan Mladenović, poljoprivrednik iz Reljinca.

Ni u Pčinjskom okrugu situacija s mehanizacijom nije bolja, ali se vlasnici trude da ih održavaju u dobrom stanju.

U Vojvodini, gde je prethodnih decenija nabavljeno najviše novih mašina, ne strahuju ni vlasnici starih traktora, zato što su uglavnom redovno servisirani.

"Znam šta treba, to ću sve srediti pre nego odem na tehnički, treba kočnice, treba instalacije, treba sve da bude ispravno", navodi povrtar Saša Milosavljević.

Poljoprivredna mehanizacija, koja od 4. aprila ne bude imala nove tablice smatraće se neregistrovanom, a poljoprivrednici su dužni da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, kao i papir o tehničkoj ispravnosti.

"To podrazumeva da traktori i njihova priključna vozila imaju trajnu registraciju i podležu redovnom godišnjem tehničkom pregledu i osiguranju, dok radne mašine spadaju u redovnu registraciju", objašnjava Bojan Laušev iz "Dunav osiguranja".

Kakvo je interesovanje poljoprivrednika za preregistraciju traktora i kako će se saobraćajna policija ponašati nakon trećeg aprila, nismo uspeli da saznamo jer u policijskim upravama nisu želeli da govore o tome.

Popisom agrara 2012. godine utvrđeno je da gazdinstva u Srbiji poseduju oko četristo hiljada traktora i oko 25 hiljada kombajna - koji su tada u proseku bili stari oko tri decenije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво