Još dve nedelje za preregistraciju traktora

Trećeg aprila 2018. godine stupio je na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja po kome su poljoprivrednici imali rok od godinu dana za preregistraciju i zamenu starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. Za to je potrebno izdvojiti i nekoliko desetina hiljada dinara. Problem je i što je veliki broj mašina u upotrebi više od dvadeset godina.

Dok vlasnicima novih mašina preregistracija neće predstavljati veliki problem, mali poljoprivrednici u Toplici, strahuju da zbog starosti njihovi traktori neće moći da prođu tehnički pregled.

"Moj traktor je iz osamdesete godine, to ne mogu ja nikad da doteram u red, da bi mogao da se preregistruje", kaže Saša Arsić, poljoprivrednik iz Šumarovca.

"Para nemamo, ne znam kako ćemo to da uradimo i da li će to da se registruje, na neki način neće smemo da izađemo na ulicu", navodi Dragan Mladenović, poljoprivrednik iz Reljinca.

Ni u Pčinjskom okrugu situacija s mehanizacijom nije bolja, ali se vlasnici trude da ih održavaju u dobrom stanju.

U Vojvodini, gde je prethodnih decenija nabavljeno najviše novih mašina, ne strahuju ni vlasnici starih traktora, zato što su uglavnom redovno servisirani.

"Znam šta treba, to ću sve srediti pre nego odem na tehnički, treba kočnice, treba instalacije, treba sve da bude ispravno", navodi povrtar Saša Milosavljević.

Poljoprivredna mehanizacija, koja od 4. aprila ne bude imala nove tablice smatraće se neregistrovanom, a poljoprivrednici su dužni da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, kao i papir o tehničkoj ispravnosti.

"To podrazumeva da traktori i njihova priključna vozila imaju trajnu registraciju i podležu redovnom godišnjem tehničkom pregledu i osiguranju, dok radne mašine spadaju u redovnu registraciju", objašnjava Bojan Laušev iz "Dunav osiguranja".

Kakvo je interesovanje poljoprivrednika za preregistraciju traktora i kako će se saobraćajna policija ponašati nakon trećeg aprila, nismo uspeli da saznamo jer u policijskim upravama nisu želeli da govore o tome.

Popisom agrara 2012. godine utvrđeno je da gazdinstva u Srbiji poseduju oko četristo hiljada traktora i oko 25 hiljada kombajna - koji su tada u proseku bili stari oko tri decenije.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 22. mar 2019, 14:35) - poljoprivrednik [neregistrovani]

pitanje

Koga da molimo za produzenje roka do Nove godine, sve je problem pare, atesti, dokazati vlasnistvo, novi delovi, a vremena nema, dodje mi da ostavim njive ?