Fabrički zid, nekada simbol danas ruina Leskovca

Nekadšnja tekstilna fabrika "Kosta Stamenković" u centru Leskovca za 10-ak godina koliko je u stečaju postala je ruina. Veliku opasnost po prolaznike predstavlja zid fabrike koji se svakodnevno urušava.

Od 2010. je u stečaju. Simbol zlatnog doba Leskovca pretvoren je u ruinu. Sa fabričkog zida otpadaju malter, cigle, oluci, staklo. Pitanje je dana kada će se srušiti i ovaj krov. Građani koji žive preko puta fabrike strahuju.

 

"Da se sruši ovo da udari u banderu to može da dođe do svačega, da nam stradaju aparati električni", kaže Voja Jović, iz Leskovca.

Miloš Gligorić, iz Leskovca dodaje: "Žena sa malim detetom sa kolicima je prolazila i u tom trenutku samo što su prošli jedno 10 cigli je palo".

Blizu fabrike je i Tehnička škola. Ovuda svakodnevno prođe više od 1000 đaka. Veliki rizik za pešake, ali i vozače i bicikliste.

Leskovčanin Miodrag Nikolić upozorava: "Nikako tom stranom. Bio sam svedok kad je pao oluk i od tada više ne".

U Građevinskoj inspekciji kažu da su stečajnom upravniku u Leskovcu i nadležnoj Agenciji u Beogradu dostavili rešenje o zabrani korišćenja objekta i naložili sanaciju zida koji ugrožava bezbednost građana.

"Ako u dogledno vreme ne izvrše sanacije pomenute krovne konstrukcije i zida inspektor će preduzeti druge zakonom propisane mere. To su prinudno izvršenje preko trećeg lica", kaže Saša Pešić, šef Odeljenja za inspekcijske poslove.

Od centra je deli nekoliko stotina metara. S jedne strane Veternica, s druge tranzitni put. Umesto da blista jedna od najboljih lokacija u Leskovcu godinama je ruglo.

U telefonskim porukama načelnik gradske uprave Miloš Cvetanović nam je rekao da grad do sada nije razmatrao mogućnost kupovine kao što je to urađeno sa "Jugekspresom" i "Sintetikom" jer nije bilo zainteresovanih investitora. Međutim, godinama se pričalo da će ovde biti izgrađen filmski grad za snimanje filma o zlatnom dobu Leskovca.

Zainteresovanih kupaca ipak ima potvrdio nam je stečajni upravnik. Početkom aprila biće objavljen oglas o prodaji. Očigledno da je u ovom trenutku priprema dokumentacije preča od bezbednosti građana. Šta će konačno biti na ovom mestu trebalo bi da se zna do leta. Pričalo se i o velikom tržnom centru i o projektu "Leskovac na vodi."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво