Sajam obrazovanja u Ćupriji

U organizaciji Regionalnog tima za nauku, obrazovanje i umetnost, u Ćupriji je otvoren sedmi Sajam obrazovanja. Tokom dva sajamska dana predstaviće se osamdeset srednjih škola i fakulteta, a organizovan je i besplatan dolazak đaka iz Jagodine i Paraćina.

Prvog dana sajma budućim akademcima predstavilo se 40 visokoškolskih ustanova iz Srbije. Većina maturanata ima okvirnu sliku gde bi da nastavi svoje školovanje,ali ima i onih koji još uvek razmišljaju šta bi upisali.

Koji su obrazovni profili, mogućnosti za stipendiranje, praksu i zaposlenje, pitanja su koja se najčešće postavljaju.

„Koliko oni znanja mogu dobiti sa tog fakulteta, da li je to primenljivo, to je neki spektar pitanja”, kaže Aleksandra Marković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

„Trenutno na birou rada u Kragujevcu nema nezaposlenih inženjera, to je naša preporuka”, navodi Nebojša Urošević sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Ovogodišnji slogan sajma je „Budi i ti IT”, a informacionim tehnologijama biće posvećene i neke panel diskusije.

„Dešavaju se zaista neke tehnološke promene,industrija je zaista velika i tek će se razvijati u budućnosti tako da mislim da je svest definitivno porasla”, kaže Nađa Vukićević.

U lokalnoj samoupravi su svesni značaja obrazovanja, a uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva rade i na projektu centra za mlade talente.

„To je nešto što ćemo raditi u nekom narednom periodu ,to nisu laki koraci,naravno da moramo da radimo zajedno”, navodi Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Iz Ministarstva prosvete i najava da će u skladu sa strategijom visokog obrazovanja nastaviti sa ulaganjem u naučnoistraživačke projekte.

„Opredelili smo značajna sredstva kako bismo finansirali i naučnike i istraživače, profesore i saradnike u Srbiji”, kaže profesor doktor Marko Milenković iz Ministarstva prosvete.

Tokom dva dana sajma predstaviće se osamdeset učesnika. Očekuje se da NOU fest poseti više od pet hiljada đaka iz škola u Pomoravlju.

broj komentara 0 pošalji komentar