"Vez" Aleksandre Gordić

Ovogodišnja izlagačka sezona u užičkoj Gradskoj galeriji otvorena je izložbom "Vez" slikarke Aleksandre Gordić iz Požege.

Na prvoj samostalnoj izložbi u Užicu, Aleksandra Gordić se predstavila zlatnom čipkom na delima, rađenim kombinovanom tehnikom; za publiku koja je zna sa ranijih regionalnih smotri - zaokret, za akademsku slikarku, odnedavno žiteljku požeškog sela Gorobilje, kako kaže, neznatna promena, taman onoliko koliko se svi vremenom menjamo, kako zbog načina života, tako i sredine u kojoj smo.

„Pošto živim u ruralnom području, ja sam u stvari okružena vezom, ne samo onim vezom koji je domaća radinost na koju smo navikli, to je jedan božanski vez čipke, boja, ćilima od livade, cveća, plotova i onda je bilo prirodno da taj jedan, uslovno rečeno, ženski rukopis, se ostvari i u mom nekom likovnom rukopisu”, kaže Aleksandra Gordić, autorka izložbe.

Zlatovez kao motiv na slikama, odveo ju je ka motivima iz ranog hrišćanstva i Vizantije na kojima trenutno radi, a njena izložba u galeriji inspirisala je i užičke osnovce na kreativnost.

„Pričali smo o vezu, heklanju, pletenju i onda smo trebali da crtamo rad, pa da preko njega stavimo glinu...”, kaže Petar Zečević, učenik Prve osnovne škole „Kralj Petar Drugi”.

Sve dečje radove, Aleksandra će objediniti u jedan, koji će dati pečat izložbi umetnice iza koje je više samostalnih i kolektivnih izložbi, nagrađivanoj i u svetu i kod nas, a „Vez” se u Galeriji može pogledati do sredine marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво