Kragujevac: Oprez u saobraćaju, akcija za mlade

U Srbiji je 2018. zabeleženo oko 650 saobraćajnih nesreća manje nego 2018. godine. Tome su svakako doprinele strože kazne, ali i edukacija, posebno mladih vozača koji spadaju u kategoriju rizičnih grupa. Jedno od niza predavanja o njihovom bezbednom ponašanju u saobraćaju održano je na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu.

Njegova ljubav su automobili i brza voznja, ali samo na trkačkoj stazi. U saobraćaju vozi uvek po propisima.

„Kažem to pre svega mladim ljudima, da ulica nije trkačka staza, na ulici treba da se vozi odgovorno, uvek maksimalno fokusirano”, kaže Dušan Borković, najbolji automobilista Srbije.

U polovini saobraćajnih udesa učestvuju mladi vozači, a svaka peta žrtva je osoba mlađa od 30 godina.

„Najčeši uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa mladim licima koja učestvuju jeste vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, i ono što karakteriše njihovu mladost - neiskustvo”, napominje Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

„Na pešačkim prelazima, morate da otvorite četvore očiju, jer neće da stanu dosta njih.”

„Brzina definitivno - najveća pretnja mladima.”

„Kada se sporo vozi, uvek možemo da vidimo situaciju i da reagujemo na vreme”, kažu neki od anketiranih građana.

A, na vreme je i prepoznat problem i preduzete preventivne mere.

„Kao jedan od primera, jeste, sprovđenje akcije matura u saradnji sa srednjim školama na teritotriji grada Kragujevca, čiji je cilj podizanje nivoa svesti kod maturanata, odnosno mladih vozača”, kaže Đorđe Jovanović, PU Kragujevac.

Jedna od mera je pojačana kontrola korišćenja sigurosnih pojaseva i način prevoženja dece u kolima.

Vezivanje pojaseva na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za 50, na zadnjim čak 75 odsto. Ipak, od početka godine, poginulo je 15 osoba koje nisu bile vezane.

broj komentara 0 pošalji komentar