Škola i internat u Strelcu kod Babušnice

Osnovnu školu sa internatom u Strelcu pohađaju uglavnom deca iz socijalno ugoženih porodica i deca sa smetnjama u razvoju. U školi je sve besplatno, a pomoć obezbeđuju i brojni donatori. Udruženje građana pri crkvi u Babušnici deci je darivalo obuću, odeću, slatkiše i igračke.

Svi učenici škole smestili su se u jednu učionicu. Iako ih je malo odlično se slažu i lepo druže. Većina učenika dolazi iz udaljenih sela Pirotskog okruga i smešteni su u internat.

Svakom detetu sa smetnjama u razvoju prilagođava se obrazovni plan i program.

"Malo je dece pa imamo mogućnosti da svako dete upoznamo najbolje moguće, da proniknemo u srž i bit detetove ličnosti i prilagodimo metode i sredstva njegovim potrebama i zahtevima", kaže učitelj Milan Stanković.

Pošto deca dolaze iz siromašnih seoskih sredina i iz socijalno ugroženih porodica, često im je neophodna dodatna pomoć. Nju obezbeđuju donatori, među kojima je i udruženje građana „Sveti Nikita Remezijanski" koje radi pri crkvi u Babušnici.

"Oni možda nažalost nemaju priliku da od svojih roditelja dobiju sve što bi trebalo svako dete na svetu da dobije i zato smatramo da mi kao crkva i humanitarna organizacija, ali i svi ljudi ovoga kraja treba da pogledaju ovu decu i daim pomognu i da ih usmere", kaže Slaviša Smiljić, paroh babušnički.

"Pokazalo se ono u šta mi duboko verujemo da Srbi jesu solidarni narod i da ta solidarnost koja je možda bila malo zapostavljena pod pritiskom različitih okolnosti, itekako može da se pokaže u ovako lepom svetlu", navodi Ana Marija Antić, predsednica UG "Nikita Remezijanski".

Zbog malog broja učenika, Ministarstvo prosvete predvidelo je da ova škola bude pripojena nekoj većoj ustanovi. U Strelcu se tome protive jer smatraju da škola ima idealne uslove za obrazovanje dece koja odrastaju u specifičnim uslovima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи