Brže i jeftinije putovanje vozom

Posle višegodišnje pauze, ponovo je uspostavljen putnički saobraćaj na pruzi Požarevac - Zaječar. Njemu je prethodio remont pruge od Požarevca do Majdanpeka.

Putnička linija je posle višegodišnjeg prekida ponovo uspostavljena, pa je potrebno vreme da se putnici vrate starim navikama, jer je putovanje vozom koji povezuje nekoliko gradova u tri okruga, svojevremeno bilo veoma popularno.

„Mora malo da se to pusti u javnost da voz ide, da je narod obavešten, pošto ga godinama nije bilo”, kaže Rade Grujić, kondukter. I to sad dok se to sve vrati na staro mora malo vremena da prođe.”

Uvođenju putničkih vozova prethodila je rekonstrukcija pruge od Požarevca do Majdanpeka. Vozovi se sada kreću brzinama do 80 kilometara na čas. Putovanje od Požarevca do Kučeva traje sat i deset minuta. Trajalo bi i kraće da voz ne mora da usporava ili staje na pružnim prelazima, kojih je samo u kučevskoj opštini nekoliko desetina.

„Neke pružne prelaze smo ukinuli, koji su bili blizu, a ostao je optimalan broj pružnih prelaza”, ističe Dušan Todorović, pomoćnik predsednika Opštine Kučevo.

Uspostavljanje železničkog putničkog saobraćaja Kučevljanima mnogo znači.

„Bolja je povezanost opštine Kučevo sa Braničevskim regionom, takođe sa Borskim, Zaječarskim”, naglašava Mica Lukić Radenković, zamenica predsednika Opštine Kučevo.

U „Srbija vozu” kažu da je ovo početak vraćanja poverenja putnika u domaću železnicu.

„Uvođenjem većeg broja polazaka, znači samim tim i putnici će imati adekvatnu ponudu u putničkom saobraćaju, počev kroz broj polazaka a onda kroz kvalitet voznih sredstava koji saobraćaju na toj pruzi, s obzirom na to da se radi o novim dizel-motornim garniturama serije 711, nabavljenim iz Rusije”, ističe Marko Đukić iz „Srbija voza”.

Putnički voz na relaciji Požarevac - Zaječar saobraća dva puta dnevno - ujutro i posle podne.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво